Na mokré trávě poblíž lesa ale uklouzl a při pádu se těžce zranil. „Štěstím bylo, že jej našel ležícího na zemi v místech, kde by mohl zůstat celé hodiny bez pomoci, čtyřapůlletý Michal Szaloki. Zachoval duchapřítomnost a ihned zavolal rodiče, kteří seniora na trakaři odvezli domů," popsala mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová. Přivolaní zdravotníci pak zraněného seniora převezli do nemocnice, kde se podrobil operaci zlomeného krčku stehenní kosti.

Míša Szaloki chodí do školky ve vsetínském Luhu. Se svými rodiči žije v domě na samotě právě nedaleko Valovy skály. „Jejich jedinou sousedkou je Jitka Dostálková. Právě tuto seniorku přijel v půli dubna navštívit její bratr," vysvětlila dále Kousalová.

V neděli 17. dubna, když ráno odešla do kostela, vypravil se její sourozenec Karel Jarošek natrhat kopřivy pro králíky.

„Cestou k blízkému lesu, asi dvacet metrů za stodolou patřící rodině Szaloki, však uklouzl a při pádu ze svahu si přivodil těžké zranění, které mu neumožňovalo pohyb. Jeho situace byla velmi vážná, neboť kromě samotného zranění hrozilo prochladnutí organismu ohrožující život," přiblížila samotnou událost mluvčí.

Naštěstí jej zanedlouho ležícího na zemi objevil právě malý Michal. „Už jsme se chystali odjet k rodičům na oběd, když si Míša prosadil, že se ještě půjde projet na kole. Nám se to moc nelíbilo, ale nakonec jsme mu to dovolili. Za chvilku však přiběhl, že vzadu za stodolou u lesa leží na zemi pán a nemůže se hýbat," popsal Michalův otec Jan. Spolu se ženou seniora naložili na trakař a odvezli do domu, kde si jej už převzali zdravotníci ze záchranky.

Malému zachránci je vděčná sestra zraněného muže. „Moc děkuji Míšovi za jeho počínání, které vedlo k záchraně života mého bratra. Jiné dítě by se třeba leklo a uteklo. On se ale nebál a rychle běžel pro rodiče," uvedla vděčná Jitka Dostálková. (vd)