Rodina Mrhálkova se do Vigantic přistěhovala před třiceti lety. „Hned jak jsme se zabydleli, manželka vysadila přímo před domem okrasný smrček. Dnes, po třiceti letech, může mít nějakých třináct metrů,“ odhaduje Zdeněk Mrhálek a zkoumavě se dívá ke špičce stromu, který přerůstá štít jeho domu.

Krásný, pravidelně a hustě rostený jehličnan nezavazel, ani nestínil. Majitel se ale obával větrů, které by mohly zapříčinit pád stromu na jeho dům. „Bylo nám líto ho pokácet a spálit. Rozhodli jsme se, že ho věnujeme na výzdobu. Na náměstí ještě poslouží dobré věci,“ vysvětluje a jedním dechem dodává. „Na rozsvícení se samozřejmě půjdeme podívat. S celou rodinou.“

Jeho hlas přeruší řev motorové pily. Zkušení borci strom uvázali na lano jeřábu a pila se zakusuje pár centimetrů nad zemí do kmene. Za minutu zůstává na místě, kde se jehličnan tři desítky let rozrůstal, jen pařez.

Odchytová klec na toulavého medvěda. Ilustrační foto
Lov skončil. Ochránci odvezli klec na medvěda

Zdeněk Mrhálek ale nesmutní. „Na to samé místo vysadím další smrk. A za třicet let ho zase nabídnu městu,“ říká vesele a sleduje vysoký jeřáb, který nakládá strom na přistavené auto. I když je kolem spousta drátů pět fachmanů si počíná bravurně.

Slova správce veřejného osvětlení Jiřího Štefla, který má celou operaci na povel, vysvětlují jistý a precizní zásah sehrané party. „Toto je už dvacátý strom, který na rožnovské náměstí převážíme. Máme jakési zkušenosti,“ říká. Největší problém je položit téměř tunový strom na lesácké auto, které ho pak pomalou jízdou převeze na náměstí. „Musíme dávat pozor, abychom nepolámali větve. Jiný problém nemáme, obrovský jeřáb zvedne v pohodě strom vysoko nad dráty. Ani letos nehrozilo žádné nebezpečí,“ je přesvědčený Jiří Štefl.

Smrk pevně sedí na autě, je připevněný a pod majáky a dohledem městské policie se vydává na krátkou pouť k rožnovskému náměstí, kde na něj čeká připravená díra. Za pár minut už zdobí prostranství před radnicí. V celé své kráse se rozzáří v pátek pět minut po sedmnácté hodině.

Obec Hovězí hostila v sobotu 24. listopadu 2018 tradiční Kateřinský jarmark.
Veselý jarmark v Hovězí: dralo se peří, jedly jitrnice