Fan kluby jednotlivých týmů se v dostatečném předstihu scházejí v místních hospodách, aby vymyslely, čím letos překvapí. Následují dny pilné práce v dílnách, garážích a na dvorcích. První srpnovou sobotu musí být vše připraveno na velikou slávu.

Tradici v Poličné udržují už 46 roků

Letos se na seřadišti na točně autobusů jako první objevili fanoušci týmu Klondike. Osobní auto potáhli plátnem vymalovaným jako kopačku. Na střeše trůní černá psí hlava. „Je to náš symbol. Máme ho i na praporech,“ ukazuje k opodál stojícímu vlajkonoši Milan Václavek, jenž si zvolil kostým lehké děvy.

Po chvíli přijel malotraktor s vozíkem plným dětí a vyzdobeným pentlemi, nafukovacími balonky a olistěnými větvemi, vzdáleně připomínajícími tropické palmy. „Bubliny, Bubliny, největší hnus dědiny,“ přivítalo konkurenci skandování příznivců Klondiku.

Výstava Floria léto. Ilustrační foto.
Výstava Floria Léto nabídne letos hmatovou stezku i květiny k ochutnání

„Jinak jsme ale kamarádi. Jenom je chceme před turnajem trochu rozložit,“ směje se Václavek. V poledne se pět alegorických vozů dává do pohybu. Na triumfální jízdě vesnicí je provázejí skandující, bubnující a vlajkami mávající fandové. Projíždějící řidiči včetně aut se svatebčany míjejí rozverný průvod v uctivé vzdálenosti. I pro ně je letmý pohled přes okénko nezvyklým zážitkem, někteří dávají své sympatie najevo rytmickým troubením.

Nechybí ani ozbrojený doprovod. Příznivci jednoho z týmů vyrazili do průvodu s bíle natřeným tankem mírových sil, nazvaným TarahUN. Z jeho děla se při výstřelu valí mračna barevných konfet. „Vozidlo jsme postavili z lepenky, trubek a všeho, co dům dal. Každý rok se snažíme vyrobit něco originálního. Loni to byl retro kočárek, předtím ponorka,“ pochlubil se Tomáš Pavlík.

Koupaliště Panorama na Jižních svazích ve Zlíně. Ilustrační foto
Návštěvníci koupališť jsou bordeláři

Na trávníku nenašly Bubliny přemožitele

Cestou na fotbalové hřiště udělá konvoj několik zastávek. Spočítat je není těžké. Co hospoda, to zastávka. Na každé čekají hostitelé s podnosem nalitých štamprlí, zástupem napěněných půllitrů a nealkem pro děti a řidiče. Jízda, obvykle trvající jen pár minut, se protáhne téměř na hodinu…

Po chvíli už ale vybíhají na trávník fotbalisté, aby za hlasitého povzbuzování věrných fanoušků sehráli úvodní zápas turnaje. Tarahunský pohár letos vyhrály vysmívané Bubliny, které nenašly přemožitele, vstřelily jedenáct branek a žádnou nedostaly.

Požár chaty ve Valašském Meziříčí-Podlesí
U chaty vzplála sauna, majitel zachránil dům zahradní hadicí