Tabule vznikla ke 120. výročí císařských manévrů na valašském území.

Navzdory dešti na místo konání přišly také Pavla Balová a Jarka Filipová.

„Ještě jsme tu nikdy nebyly, a tak jsme využily této příležitosti, abychom zjistily, kde ten památník vůbec je,“ prozradily důvod své účasti obyvatelky Branek.

Slavnostní ceremoniál samotného odhalení se jim líbil.

„Celkově je tady to místo moc pěkné. Jde vidět, že se o to vedení obce stará, hlavně náš pan starosta. Ten je moc šikovný,“ připojily pochvalu důchodkyně.

Ve Valašském Meziříčí je od 1. září 2017 městská hromadná doprava pro všechny cestující zdarma.
Pane řidiči, platí se dneska? V Meziříčí si zvykají na MHD zdarma

Úvodního slova slavnostního odhalení tabule se ujal právě starosta Branek František Svoboda. Ten je také iniciátorem jejího pořízení.

„Vždycky jsem přemýšlel nad tím, proč je tady v lese kámen s nápisem František Josef I. Pak jsem se tu historii dozvěděl a říkal jsem si, že by bylo dobré ji přiblížit i lidem,“ vysvětlil starosta Svoboda.

Podle něj je právě tabule nejlepším řešením, jak turisty o historii informovat.

Autorem tabule je Jiří Daněk z Otrokovic, který se o život a vládu Františka Josefa I. aktivně zajímá.

„Informace jsem hledal v archivech, v dobových novinách a na internetu. Všechno jsem si pak sepsal, na velký kartón připravil návrh a dovezl jej panu starostovi ke schválení. Ten to pak dal do tisku,“ popsal ve zkratce milovník historie.

Tabule informuje o životě císaře, císařských manévrech v roce 1897 a historii pískovcového památníku. Ten dal v roce 1908 postavit správce velkostatku Branky a kromě císařských manévrů na tomto území připomíná 50. výročí panování císaře a 60. výročí jeho nástupu na trůn.

Stojí na místě, kde v roce 1897 sám císařpán sledoval obranné a útočné střety I. a II. Armádního sboru a kde přijímal hlášení svých ordonancí o průběhu manévrů.

Mladí ochránci přírody z oddílu Falco pečují o unikátní mokřad ve valašskomeziříčské části Hrachovec.
Meziříčští ochránci přírody pečují o unikátní mokřad v Hrachovci