VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

17.2.2018
SDÍLEJ:

Ve Vizovicích vybírali již po sedmé tu nejlepší valašskou kyselici pro letošní rok.Foto: Deník / Zavadilová Jana

 Letošní rok si mohli pořadatelé z Domu kultury Vizovice blahopřát, právě zde se v nově rekonstruovaných prostorách při této příležitosti sešel rekordní počet tří set návštěvníků.

„Člověka to až pohladí po duši," komentovala to Jarmila Adamcová, která společně s manželem Pavolem Adamcem a vedoucí Domu kultury Vizovice Jiřinou Trlicovou, stála za zrozením této oblíbené akce. 

„Máme ji navázánu na výstavu „Šikovné ruce občanů Vizovic," připomněla Jiřina Trlicová. Doplnila, že soutěž o nejlepší valašskou kyselici je právě spojena s otevíráním a vernisáží této výstavy.

Program soutěže doplnila i přehlídka gajdošských kapel. Vystoupili Mladí gajdoši z Kašavy, Petr Sovják z Neubuze, Kašavská gajdošská, Chlapi z Kašavy, Gajdošská muzika J. Černíka a Folklórní soubor Javorník - Lúky SK.

Tradičního gurmánského klání se zúčastnila dvacítka amatérských kuchařů nejen z Vizovic. Letošní rok měl v obou kategoriích - cena hlavní poroty a cena návštěvníků čtyři medailisty. Obě měly totiž dvě druhá místa.

Nejlepší valašskou kyselici uvařil podle hlavní poroty David Dintera z Vizovic, návštěvníkům zase nejvíce chutnala ta od Vizovjana Františka Stodoly. 

„Na kyselici od pana Dintery porota ocenila především její lahodnou chuť, hustotu a samozřejmě použité ingredience. Byly tam houby, smetana i klobása,“ přiblížila vedoucí vizovického domu kultury Jiřina Trlicová.

O druhé místo, se stejným počtem bodů, se podělili František Stodola z Vizovic a Libor Mikl z Fryštáku – Vítové. Třetí místo pak obsadil Tomáš Ševčík z Vizovic.

„Jsem tady letos popáté. Tuhle akci máme rádi, sejdeme se tady s přáteli, probereme co se kde děje. Navíc, ty kyselice jsou opravdu výborné,“ ocenila soutěž a její atmosféru Stanislava Sovjáková. Ta měla v soutěži také svůj „vzorek.“

Podle místních, ta nejlepší kyselice je uvařená jen z domácích surovin.

A jak se dělá, ta nejlepší pravá valašská kyselice? No přece srdcem. Také tam nesmí chybět výborné uzené, klobásky, brambory, hříbky a hlavně kysané zelí.

Tipy vizovických žen na tu nejlepší valašskou kyselici:
„Dříve se dělaly kyselice chudobné, byly v ní brambory, zelí, mléko. Dnes ale do ní dáváme hříbky, uzené maso, klobásy, smetanu, co nás napadne podle chuti,“ uvedla Jarmila Adamcová.

Podle ní je při přípravě kyselice nejlepší uvařit brambory uvařit o den dříve. „Druhý den uvaříte uzené maso nebo klobásku a to zelí dáte do té vody, kde jste vařili to uzené. Pak tam přidáte ty o den dříve vařené brambory, maso, a když to máte hodně řídké, zahustíte to rozmixovanými bramborami které vám zůstaly s mlékem,“ radí Jarmila Adamcová, která přidala ještě jeden tip: Hotovou kyselici nechá zchladit a potom ji zase ohřeje. Aspoň dvakrát. 

„Dnes tady mám také kyselici v soutěži, ale nepoznala jsem ji mezi ostatními,“ usmála se Stanislava Sovjáková. Ta při přípravě své kyselice vaří brambory do poloměkka. „Protože když tam dáte to zelí, tak ony trochu ztvrdnou a pak už by ta kyselice neměla tu chuť,“ radí.

Podle jejího receptu pak do kyselice přidá klobásku, nechá polévku převřít, pak přidá příhušťku z mléka a hladké mouky. „A zase nechám převřít a čekám, až ta polévka má tu správnou hustotu. Teprve až polévku vypnu, tak nakonec přidám rozmíchanou zakysanou smetanu,“ doplnila Stanislava Sovjáková, která přidala také jeden tip: „Kyselici vařím den dopředu, aby se chutě v ní pěkně „rozležely.“
Loni byla ve svých třinácti letech absolutní vítězkou a tak letos na sedmém ročníku soutěže o nejlepší valašskou kyselici nemohla chybět. 

Petra Jaroňová kyselici vaří za asistence a „nakukování“ celé rodiny. „Maminka hodně radí,“ usmála se mladá kuchařka. Podle ní se však vždy u nich doma při vaření kyselice klade důraz na použité ingredience, na kterých prý nešetří. „Musí být domácí,“ zdůraznila Petra Jaroňová.
„Zvlášť vaříme brambory, máme dědovo domácí zelí a nešetříme ani na tom. To jsou naše tajné tipy. Opravdu ale záleží na tom, co do polévky dáváme. Třeba naše praváky, které si sami nasbíráme,“ usmála se loňská vítězka soutěže.

Autor: Jana Zavadilová

17.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 12 200 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 16800 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘI, Výše platu závisí od odpracovaných let v oboru., Nástup dle dohody., Požadujeme: praxe v oboru vítána, Nabízíme: příspěvek na stravování, První kontakt: paní Bc. Renata Mukuláštíková, telefonicky na čísle 575 733 029, denně od 7:30 do 14:30 hodin nebo osobně na adrese ZŠ Trávníky, Vsetín., ov. tel. 14.6.2018. Pracoviště: Základní škola vsetín, trávníky 1217, Matouše Václavka, č.p. 1217, 755 01 Vsetín 1. Informace: Renata Mikuláštíková, +420 575 733 029.

Informační technologie - Informační technologie Specialista výpočetní 20 000 Kč

Specialisté v oblasti počítačových sítí (kromě správců) Kodéři. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned., Požadavky: Výborná znalost HTML5, CSS3 (Less či Sass preprocesor). Práce s knihovnami Bootstrap. Workflow a task runnery Gulp nebo Grunt. Dobrá znalost JavaScript, Pracovní náplň: Kódování responzivních mobile-first webových šablon podle dodaných .psd nebo .pdf souborů. Přímá spolupráce s grafickým i vývojovým týmem, Nabízíme: Práce v mladém a přátelském kolektivu, flexibilní pracovní dobu, školení, bonusy za dobře odvedenou práci, příspěvek na dopravu, odpovídající platové ohodnocení- výkonnostní složka, PC., První kontakt: osobně v místě výkonu práce, e-mailem nebo telefonicky (po-pá od 10 h.), ov. 15/6. Pracoviště: Digi doo s.r.o. 01, Hranická, č.p. 272, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Zuzana Olbrechtová, +420 739 224 858.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 6 200 Kč

Uklízeči a pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Provozní pracovníci - uklízeči Sociálního podniku Palomino - přednostně OZP. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6200 kč, mzda max. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned, Požadujeme: Spolehlivost, zodpovědnost za odvedenou práci, zdravotní stav umožňující vykonávat požadovanou práci, výhodou ŘP sk. B, Náplň práce: Úklid v domácnostech a firmách, Nabízíme: Práce na hlavní pracovní poměr, na zkrácený úvazek, pracovní místo přednostně pro osobu se zdravotním postižením (invalidní důchodce), dvousměnný provoz od pondělí do pátku (ranní 8-12, odpolední 13-17), smlouvu na dobu určitou na 1 rok s možností prodloužení na dobu neurčitou, vstřícný přístup zaměstnavatele , První kontakt: Ing. Jaroslav Stančík, 1.VALAŠSKÁ DIAKONICKÁ, s.r.o., tel. 732 194 260 , mail: stancik@palominovm.cz, zájemci, hlaste se co nejdříve telefonicky, osobně nebo zašlete životopis mailem na výše uvedený kontakt.. Pracoviště: 1. valašská diakonická s.r.o., Vrbenská, č.p. 803, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Jaroslav Stančík, +420 732 194 260.

Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 100 Kč

Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení Prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 130 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned., Požadujeme: spolehlivost, pracovitost, příjemné vystupování., Náplň práce: prodej a příprava pokrmů. , Nabízíme: Roční prémie., První kontakt: telefonicky 777 943 581, e-mailem: info@gastrostummer.cz. Pracoviště: Martin stummer 02, U Nákladního nádraží, č.p. 848, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Jaroslava Vašicová, +420 777 943 581.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 16.–17. června 2018

S šedesáti kily na Sněžku a Nazareth s Masarykem v Havířově: videa víkendu

Městečko plné zábavných her vyrostlo v neděli 17. června 2018 v parku u valašskomeziříčského zámku Kinských. Vytvořilo kulisy pro oslavu Dne otců, na kterou tátové přivedli své rodiny.
13

Tátové slavili svátek v zámeckém parku se svými rodinami

Masarykovo gymnázium devadesátileté. Stovky studentů přišly zavzpomínat

VIDEO / FOTOGALERIE / Masarykovo gymnázium ve Vsetíně slaví devadesát let. Od roku 1928 jím prošly tisíce studentů, jímž předávaly vědomosti téměř tři stovky kantorů. Šestnáctkrát se změnil název školy. Čtyři změny zažila Jaromíra Kaderková, která nastoupila v roce 1961 a na škole působila do roku 2005.

Jobánek se vrátil po třech letech do Velkých Karlovic a vyhrál BIKE VALACHY

Vítězem závodu horských kol BIKE VALACHY, který se konal v sobotu 16. června v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích jako třetí díl seriálu VALACHY TOUR, se stal Jan Jobánek.

Sokolové se slétli do Brodu. Zavítalo jich tam na 750

Ochutnávku toho, co uvidí účastníci 16. všesokolského sletu v Praze, mohli v sobotu zažít zájemci v Uherském Brodě. Tam se po šesti letech uskutečnil krajských sokolský slet.

Malí i velcí bádali ve hvězdárně. A stálo to za to!

Babi, dědo, mámo, táto, pojďme bádat, stojí to za to! Tímto sloganem pozvala valašskomeziříčská hvězdárna malé i velké k sobotnímu dostaveníčku s přírodními vědami a technikou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT