VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

17.2.2018
SDÍLEJ:

Ve Vizovicích vybírali již po sedmé tu nejlepší valašskou kyselici pro letošní rok.Foto: Deník / Zavadilová Jana

 Letošní rok si mohli pořadatelé z Domu kultury Vizovice blahopřát, právě zde se v nově rekonstruovaných prostorách při této příležitosti sešel rekordní počet tří set návštěvníků.

„Člověka to až pohladí po duši," komentovala to Jarmila Adamcová, která společně s manželem Pavolem Adamcem a vedoucí Domu kultury Vizovice Jiřinou Trlicovou, stála za zrozením této oblíbené akce. 

„Máme ji navázánu na výstavu „Šikovné ruce občanů Vizovic," připomněla Jiřina Trlicová. Doplnila, že soutěž o nejlepší valašskou kyselici je právě spojena s otevíráním a vernisáží této výstavy.

Program soutěže doplnila i přehlídka gajdošských kapel. Vystoupili Mladí gajdoši z Kašavy, Petr Sovják z Neubuze, Kašavská gajdošská, Chlapi z Kašavy, Gajdošská muzika J. Černíka a Folklórní soubor Javorník - Lúky SK.

Tradičního gurmánského klání se zúčastnila dvacítka amatérských kuchařů nejen z Vizovic. Letošní rok měl v obou kategoriích - cena hlavní poroty a cena návštěvníků čtyři medailisty. Obě měly totiž dvě druhá místa.

Nejlepší valašskou kyselici uvařil podle hlavní poroty David Dintera z Vizovic, návštěvníkům zase nejvíce chutnala ta od Vizovjana Františka Stodoly. 

„Na kyselici od pana Dintery porota ocenila především její lahodnou chuť, hustotu a samozřejmě použité ingredience. Byly tam houby, smetana i klobása,“ přiblížila vedoucí vizovického domu kultury Jiřina Trlicová.

O druhé místo, se stejným počtem bodů, se podělili František Stodola z Vizovic a Libor Mikl z Fryštáku – Vítové. Třetí místo pak obsadil Tomáš Ševčík z Vizovic.

„Jsem tady letos popáté. Tuhle akci máme rádi, sejdeme se tady s přáteli, probereme co se kde děje. Navíc, ty kyselice jsou opravdu výborné,“ ocenila soutěž a její atmosféru Stanislava Sovjáková. Ta měla v soutěži také svůj „vzorek.“

Podle místních, ta nejlepší kyselice je uvařená jen z domácích surovin.

A jak se dělá, ta nejlepší pravá valašská kyselice? No přece srdcem. Také tam nesmí chybět výborné uzené, klobásky, brambory, hříbky a hlavně kysané zelí.

Tipy vizovických žen na tu nejlepší valašskou kyselici:
„Dříve se dělaly kyselice chudobné, byly v ní brambory, zelí, mléko. Dnes ale do ní dáváme hříbky, uzené maso, klobásy, smetanu, co nás napadne podle chuti,“ uvedla Jarmila Adamcová.

Podle ní je při přípravě kyselice nejlepší uvařit brambory uvařit o den dříve. „Druhý den uvaříte uzené maso nebo klobásku a to zelí dáte do té vody, kde jste vařili to uzené. Pak tam přidáte ty o den dříve vařené brambory, maso, a když to máte hodně řídké, zahustíte to rozmixovanými bramborami které vám zůstaly s mlékem,“ radí Jarmila Adamcová, která přidala ještě jeden tip: Hotovou kyselici nechá zchladit a potom ji zase ohřeje. Aspoň dvakrát. 

„Dnes tady mám také kyselici v soutěži, ale nepoznala jsem ji mezi ostatními,“ usmála se Stanislava Sovjáková. Ta při přípravě své kyselice vaří brambory do poloměkka. „Protože když tam dáte to zelí, tak ony trochu ztvrdnou a pak už by ta kyselice neměla tu chuť,“ radí.

Podle jejího receptu pak do kyselice přidá klobásku, nechá polévku převřít, pak přidá příhušťku z mléka a hladké mouky. „A zase nechám převřít a čekám, až ta polévka má tu správnou hustotu. Teprve až polévku vypnu, tak nakonec přidám rozmíchanou zakysanou smetanu,“ doplnila Stanislava Sovjáková, která přidala také jeden tip: „Kyselici vařím den dopředu, aby se chutě v ní pěkně „rozležely.“
Loni byla ve svých třinácti letech absolutní vítězkou a tak letos na sedmém ročníku soutěže o nejlepší valašskou kyselici nemohla chybět. 

Petra Jaroňová kyselici vaří za asistence a „nakukování“ celé rodiny. „Maminka hodně radí,“ usmála se mladá kuchařka. Podle ní se však vždy u nich doma při vaření kyselice klade důraz na použité ingredience, na kterých prý nešetří. „Musí být domácí,“ zdůraznila Petra Jaroňová.
„Zvlášť vaříme brambory, máme dědovo domácí zelí a nešetříme ani na tom. To jsou naše tajné tipy. Opravdu ale záleží na tom, co do polévky dáváme. Třeba naše praváky, které si sami nasbíráme,“ usmála se loňská vítězka soutěže.

Autor: Jana Zavadilová

17.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 20 000 Kč Provozní elektromechanici Elektrikáři, elektromontéři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ELEKTRIKÁŘI, ELEKTROMONTÉŘI, Požadujeme: vyučen v oboru elektrikář, dobrý zdravotní stav, řidičský průkaz sk. C výhodou, Nabízíme: stravenky, První kontakt: osobně na pracovišti (pí. Trlicová Pavlína), ov. tel. 19.9.2018. Pracoviště: Technické služby města vsetína, příspěvková organizace, Jasenická, č.p. 528, 755 01 Vsetín 1. Informace: X, . Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 11 000 Kč Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11000 kč, mzda max. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: odpolední úklid kanceláří., První kontakt: telefonicky od 8-15hod. nebo e-mailem., Prosíme zájemce, aby nechodili osobně na adresu místa výkonu práce a nejprve kontaktovali zaměstnavatele telefonicky., ov.17.9.18. Pracoviště: Jaspa servis s.r.o. 03, 1. máje, č.p. 1009, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Urbanová, +420 721 974 449. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 900 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodavač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PRODAVAČ/KA, Nástup možný ihned., Nabízíme: pružná pracovní doba, finanční růst., První kontakt: telefonicky na čísle 775 151 406 nebo osobně: Husova 269/4a, Valašské Meziříčí, ov. tel. 19.9.2018. Pracoviště: Eduard kašík, Husova, č.p. 269, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Iveta Kašíková, +420 775 151 406. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 19 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zaměstnavatel požaduje: praxe výhodou, Práce na stavbách. Možnost prodloužení pracovního poměru., První kontakt: telefonicky nebo e-mailem., ov.20.9.18. Pracoviště: Commodum, spol. s r.o., 756 27 Valašská Bystřice. Informace: Radomíra Zezulková, +420 571 646 430kl.127.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Rodák z Kroměříže Jiří Chytrý, který dříve působil ve Zlíně a Slovácku, se stal asistentem reprezentačního trenéra Šilhavého.

Trenér Chytrý, který povede národní tým: Vím, že to bude asi šichta

Vrací se. Marek Šichor jde pomoci Valmezu na cestě ze dna

Třetiligoví fotbalisté Valašského Meziříčí se nechtějí smířit s krutým osudem a přikováním na poslední místo tabulky MSFL.

Petr Starec se vrátil ze Semetína domů. S Huslenkami chce vyhrávat

Velkou posilu představil v posledním utkání III. třídy okresu Vsetín tým Huslenek. Po sestupu z okresního přeboru se tým znovu učí vyhrávat, když v uplynulé sezoně prohrál všech třináct jarních zápasů, a k tomu mu má pomoct také ofenzivní hráč Semetína Petr Starec.

Dostali jsme přes hubu, ale půjdeme nahoru, věří Adam Hořanský

Žádné výmluvy ani alibi nehledali. Tohle nebyl plán ambiciózního Vsetína. Chtějí se měřit s nejlepšími. Cílem je semifinále, sní o návratu do extraligy. Jenže zatím nestačí.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT