Od včerejška socha svatého Libora opět stojí na rohu kamenného mostu přes Rožnovskou Bečvu v blízkosti náměstí. Most je ale širší než v minulosti, a proto socha musela o několik metrů ustoupit.

SOCHA POCHÁZÍ Z POLOVINY 18. STOLETÍ

„Její přemístění je součástí dlouhodobého záměru města osadit všechna nároží mostu sochami, které tady historicky stály," říká památkář Petr Zajíc. Už dříve se sem vrátily plastiky svatých Valentina a Ignáce z Loyoly. Svatý Libor, jenž měl podle legendy schopnost uzdravovat, je třetí v pořadí.

„Světce v roce 1750 vytesal do pískovce Ondřej Zahner, který je rovněž autorem protější sochy svatého Valentina a plastik z Olomouce, zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO," dodává památkář. Ještě jedno budou mít svatí Valentin a Libor společné radnice pro ně nechá vyrobit kovové berle, které původně drželi a časem z jejich rukou zmizely.

Převoz svatého Libora se neobešel bez komplikací. „Pískovec je zvětralý. Kam jsme sáhli, tam se drolil. Naštěstí nebyla socha posazená na čepech, jinak bychom ji zřejmě poškodili daleko více," prohlásil kamenosochař Libor Švardala z Horní Bečvy, pro něhož byla zakázka o to zajímavější, že stěhoval svého jmenovce.

STĚHOVÁNÍ ČEKÁ TAKÉ JANA NEPOMUCKÉHO

Po usazení na zčásti nový podstavec, s jehož pomocí se svatý Libor dostal na stejnou úroveň nad terénem jako Valentin, bude následovat oprava poškozené sochy.

Do čtveřice světců teď už schází doplnit svatého Jana Nepomuckého. Jeho návrat bude zřejmě nejtvrdším oříškem, neboť stojí v Dřevěném městečku skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm a patří státu.

„Chci s ředitelem muzea projednat možnost navrácení sochy do našeho města. Pokud to nevyjde, zvážíme zhotovení její repliky," říká místostarostka Yvona Wojaczková. Ať už se u mostu přes Rožnovskou Bečvu bude vyjímat původní socha nebo její kopie, bude nutné vyřešit další problém.

Na jejím místě stojí dům bývalého řeznictví, kde nyní působí lékárna. „Umístění sochy bude součástí projektu připravované rekonstrukce celého mostu, k níž má dojít v příštích letech," ujistila místostarostka.

Autor: Josef Beneš