VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinská vína střídá beaujolais

Velké Karlovice – Letošní 2. ročník Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku je už za námi. Kdo by si ale myslel, že tím skončil i gurmánský listopad na Valašsku, mýlil by se.

19.11.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Slávik Matej

Od čtvrtka totiž gastrofestivalové svatomartinské menu vystřídalo francouzské beaujolais, nejznámější mladé víno světa.

„Jedinečné beaujolais menu, spojené s ochutnávkou tohoto svěžího mladého francouzského vína ze stejnojmenné vinařské oblasti, bude v hotelích Lanterna a Horal připravováno až do konce listopadu,“ uvedl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Právě třetí čtvrtek v listopadu je každoročně dnem, kdy se po celém světě otevírají lahve prvního mladého vína. V samotné Francii se tento den téměř rovná státnímu svátku. Víno beaujolais je charakteristické nafialovělou barvou a silnou vůní s ovocným buketem.

„Podává se vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia. My jsme se tohoto prvního posla letošní vinné sklizně rozhodli doplnit o lahodné menu, které ještě podtrhne a zvýrazní jeho jedinečnou chuť,“ dodává sommeliér hotelu Miroslav Sochora.

Ve Velkých Karlovicích přitom bude k ochutnání víno přímo od takzvaného „krále Beaujolais“, jímž je vinař George Duboeuf. Ten stál před lety u zrodu tradice vítání prvního mladého vína beaujolais. Návštěvníci tak mohou vyzkoušet přímo jeho odrůdu Gamay. Karlovský gastrofestival během uplynulého týdne navštívily přibližně tři tisíce lidí, většina z nich při příležitosti sobotní Gastro Tour a nedělních kuchařských show „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho či soutěže O nejlepší valašský frgál.

Návštěvnost gastrofestivalu tak byla několikanásobně vyšší než při prvním loňském ročníku, na který zavítalo několik set návštěvníků. Hosté letos spořádali přibližně 450 porcí hus, 70 kilogramů jelit, 70 kilogramů jitrnic, 40 kilogramů tlačenky či 50 litrů ovarové polévky a zdarma ochutnali 20 litrů pravé domácí slivovice. „Vypilo se také veškeré svatomartinské víno, které jsme původně objednali v počtu 150 lahví a pro velký zájem ještě rychle doplňovali o další. Celkem tedy návštěvníci Karlovského gastrofestivalu vypili přes 220 lahví,“ doplnil šéf hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.

Zpravodajové Deníku

19.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Ondřej Benešík
12

Lidovec Benešík: Česku je to jedno. Slovák či Japonec

Jaroslav Dvořák z pověrčivosti mandát neřešil

S bezmála sedmnácti sty preferenčními hlasy předčil i krajského volebního lídra své strany a zanedlouho usedne do poslanecké lavice. Devětapadesátiletý lékař neurolog Jaroslav Dvořák ze Strany přímé demokracie – Tomio Okamura bude společně s Pavlem Pustějovským z ANO 2011 historicky prvním zástupcem Valašského Meziříčí v Poslanecké sněmovně.

Meziříčským klobásovým králem je amatérský řezník z Trojanovic

Každý dostal sedm kilo vepřové plece a bůčku, koření a všechno ostatní už bylo na něm. Třináct amatérských řezníků na sobotním druhém ročníku Klobáskobraní v meziříčském Muzeu řeznictví soutěžilo o titul nekorunovaného klobásového krále.

Jaroslav Holík: Výsledky úspěšnějších stran ukazují, že stále máme co zlepšovat

ROZHOVOR/ Poslanec Jaroslav Holík z Březůvek na Zlínsku je v politice už víc, jak patnáct let. Když v sobotu jeho spolustraníci ve volebním štábu hnutí SPD v pražském hotelu Čechia sledovali bedlivě volební grafy a debatovali o dalších úkolech hnutí na výslunní české politiky, Jaroslav Holík musel řešit stěhování v Praze a další starosti.

Pavel Pustějovský se jako poslanec zaměří na energetiku

Poprvé v historii bude mít Valašské Meziříčí zástupce v Poslanecké sněmovně, a rovnou dva. Do dolní komory parlamentu voliči svými hlasy vyslali pětačtyřicetiletého manažera Pavla Pustějovského, dvojku na krajské kandidátce ANO 2011, a devětapadesátiletého lékaře neurologa Jaroslava Dvořáka, rovněž druhého na kandidátce Svobody a přímé demokracie – Tomio Okamura.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení