„Všechny naše obchody zůstanou v pátek uzavřené," potvrdil Deníku například mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

A nejen to – Kaufland, Lidl, Penny Market a další. Trochu jiná situace je ale u větších nákupních galerií, kde mimo potravin jsou i menší obchody nebo kina. Některé zavřou jako celek, jako například zlínský Čepkov, jiné ponechají v provozu obchodní galerie.

„Obchodní centrum bude otevřeno, multikino bude promítat dle programu. Uzavřeny budou pouze prodejny s plochou nad 200 m2 jako Intersport, DM Drogerie či Billa," uvedla mluvčí OC Zlaté jablko ve Zlíně Kateřina Martykánová.

ČERPACÍ STANICE JAKO NÁHRADA POTRAVIN

A právě poslední jmenovaný řetězec – Billa, na páteční uzavření prodejen reaguje. „Jako vstřícný krok vůči našim zákazníkům jsme se rozhodli 27. října prodloužit otevírací dobu na většině prodejen minimálně do 22 hodin," uvedla mluvčí řetězce Lucie Borovičková. Zákazníkům však podle ní zůstanou otevřeny prodejny na čerpacích stanicích Shell Billa Stop&Shop, ty jsou ve Zlínském kraji tři. Jedna ve Zlíně a další dvě na Vsetínsku.

A jsou to obecně čerpací stanice, kam lidé míří, právě když jsou markety zavřeny, aby doplnili nezbytné zásoby. „Chodíváme tam většinou na Nový rok, když je zavřeno nebo když něco potřebuju dokoupit narychlo přes Vánoce," přiznala Jitka Zmolková ze Zlína.

Na čerpacích stanicích se ale nějak výrazného náporu nakupujících neobávají. „Bereme to jako klasický normální den. Každý by chtěl být asi na státní svátek doma, ale s tím nic neuděláme. Nějaký vyloženě velký nárůst zákazníků neočekáváme, nezásobili jsme se například větším množství baget či občerstvením," uvedla prodavačka čerpací stanice Robin Oil v Tlumačově Martina Kochaníčková.

MALÉ OBCHODY A VEČERKY DOUFAJÍ V NOVÉ ZÁKAZNÍKY

Otevřeno budou mít ale menší vesnické obchody a slibují si od toho větší zájem. „Nám drobným obchodníkům by to mohlo právě pomoci. My máme svou stálou skupinu lidí, co chodí nakupovat, ale třeba si cestu najde i někdo nový. Bohužel je taková doba, že co začali stavět markety, živoříme, bojujeme," uvedl majitel prodejny potravin v Koryčanech Jiří Loučka.

Podle Radka Perdykula, který provozuje Večerku v Hulíně a bude mít prodejnu také otevřenou, je to spíš blázinec. „Rozhození zaběhnutého systému. Lidé už budou bláznit ve čtvrtek. My jsme se nezásobili více než obvykle, akorát objednáváme pár chlebů navíc, ale myslím si, že to nebude žádný velký boom," myslí si Perdykula.

Jedním z důvodů, proč byl zákon přijat, bylo, aby lidé vyměnili marketovou turistiku za tu skutečnou. Vyrazili za památkami či se věnovali rodinám a odpočinku.

„Přece jenom tzv. nákupní turistika, tedy prožití volného dne v nejrůznějších obchodních centrech s nákupy a zábavou, mnohdy skutečně směřovala nejen mladé lidi, ale i celé rodiny 
s dětmi namísto ven, do přírody, právě do útrob těchto center. Teď bude zapotřebí vymyslet pro volný den jiný program, a tak věřím, že ke slovu přijdou aktivity v přírodě, návštěvy kulturních institucí, hradů, zámků," věří ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

Domnívá se, že lidé si na to, že budou v některé dny markety zavřené, musejí teprve zvykat. „Všechno chce svůj čas, lidé si musí zvyknout, musí si nastavit nové vnímání volného dne. Pokud k tomu budou umět provozovatelé nejrůznějších atraktivit a akcí nabídnout něco navíc, nějakou novou přidanou hodnotu, určitě se to setká s pozitivním přijetím," věří Dana Daňová.

VOLNÉ DNY SI UMÍME UŽÍT

Případné další rozšíření počtu dní, případně i dříve zmiňované uzavření prodejen v neděli, například jako v Rakousku, by zřejmě návštěvnosti turistických cílů až tolik nepřidalo. „Přece jenom si myslím, při pohledu na parkoviště například před zlínskou zoo či u některých rozhleden, že to s námi není tak zlé – o víkendech je tam plno," usmála se Daňová.

A někteří lidé už volný den plánují. „Vyrazíme do zoo nebo na dobrý oběd. Nevidím důvod panikařit, že bude jeden den zavřeno, ale možná někteří lidé budou šílet, tomu věřím. Jako před Vánocemi. Kolikrát mám pocit, že se blíží třetí světová," směje se Martin Sovják z Kroměříže.

Vedle 28. října se zákaz prodeje týká také 25. a 26. prosince, 1. ledna, Velikonočního pondělí, 8. května a 28. září. Na Štědrý den musí obchody zavřít po poledni.

Navrhovatelé zákona „o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě" – senátoři ČSSD vedení Františkem Bublanem – nevysvětlili, proč vybrali zrovna tyto svátky, podle nich však jde o kompromis, respektive první krok k rozšíření na všechny svátky.

kDE BUDE VE STÁTNÍ SVÁTEK ZAVŘENO: COOP Jednota, spotřební družstvo ve Vsetíně zavřený bude celý obchodní dům v centru Vsetína i všechny prodejny (včetně těch do 200 m2) ve městech i obcích okresu. TESCO Valašské Meziříčí zavřeno včetně vnitřních obchodů. Hypermarket Albert Vsetín zavřeno včetně vnitřních obchodů. Kaufland, Penny, Lidl též zavřeno.