Výroba sýrů se studenty byla součástí celodenního semináře o regionální bioprodukci, který na rožnovské zemědělské škole uspořádala olomoucká společnost Bioinstitut. Hlavním tématem semináře byly mléčné výrobky.

Celkem tři semináře pro studenty středních škol ve třech různých krajích jsou náplní rok starého projektu společnosti Bioinstitut s názvem Bio v regionu. „Cílem seminářů a celého projektu je ukázat rozsah ekologického zemědělství v daném regionu a představit konkrétní farmáře, kterým se v regionu daří a ve své činnosti mají bohaté zkušenosti,“ přiblížila koordinátorka projektu Andrea Hrabalová.

Každý seminář je složený z praktické a teoretické části. V ní pozvaní farmáři přiblíží studentům svůj příběh a zodpovídají na dotazy tak, aby studentům předali co nejvíce svých zkušeností. „V letošním roce se kromě Zlínského kraje uskutečnil seminář ještě v kraji Středočeském, kde bylo tématem zpracování hovězího masa. Konat se bude také na podzim v kraji Jihomoravském, kde půjde hlavně o víno,“ vylíčila Hrabalová. Podotkla, že výběr tématu závisí vždy na zaměření farem v konkrétním regionu.

Ivan Hrbek, který studenty provedl praktickou částí výroby sýra, pořádá podobné kurzy a přednášky po celé republice. „Kurzů se účastním rád. Pro mě, jakožto pro bývalého učitele, je to návrat mezi mládež. Navíc si troufám říct, že jim umím předat ojedinělé zkušenosti,“ netajil lektor Ivan Hrbek.

Na farmě jednou převezmu žezlo

Kurzu výroby čerstvého sýra pod vedením farmáře a lektora Ivana Hrbka se zúčastnil také student třetího ročníku Jaroslav Dostál ze Štramberku.

Devatenáctiletý Jaroslav s přihláškou do kurzu neotálel. Jakožto syn farmářů, který se chystá jít ve šlépějích svých rodičů, se chtěl přiučit zpracování mléčných výrobků. 

Jaroslav žije v zemědělském prostředí od dětství. „Můj otec zdědil pozemky a rozhodl se je využít jako farmu," začal se svým povídáním mladý student. Přiblížil, že na rodinném hospodářství, jehož rozloha je kolem třiceti hektarů, chovají v současné době především ovce. „Naším hlavním zájmem je plemenný chov a zpracování masa," prozradil. Protože jej farmaření vždy bavilo, rozhodl se studovat střední zemědělskou školu. „Nějak se počítalo s tím, že zemědělská škola bude pro mě ideální varianta. Moje budoucnost zatím vypadá tak, že jednou po taťkovi převezmu na farmě žezlo. Pak bych ji chtěl rozšířit právě o zpracování mléka, o výrobu sýrů a tvarohů. A tak jsem rád, že se tu dnes na toto téma něco naučím," vysvětlil, proč se do kurzu přihlásil.

Každou podobnou zkušenost považuje za užitečnou. „Výroba sýrů mě zkrátka zajímá, proto mě baví i školní praxe, kde ji v současné době taky probíráme," podotkl mladý zemědělec.

Během dvouhodinového kurzu se společně se svými spolužáky zapojil do různých činností, jejichž výsledkem byl čerstvý sýr. „Bavilo mě to a hlavně se mi líbil přístup pana Hrbka. Svůj výklad podával humorně, takže se u toho člověk roz- hodně nenu dil," uzavřel Jaroslav Dostál. (ela)