Student Univerzity Palackého v Olomouci zkoumá šest let možnosti usnadnění léčby rakoviny. Ve vědecké práci, která zvítězila ve velmi silné celorepublikové konkurenci, se Škrott konkrétně věnuje využití léku disulfiram. „Tento lék se desítky let používá proti alkoholismu. Jeho protinádorová aktivita je už dlouho známá, zatím však není jisté, jakým mechanismem účinkuje,“ popisuje vědec.

Jeho poznatky by měly podnítit další klinické testy disulfiramu, usnadnit práci lékařům při hodnocení účinku léčby a také identifikaci vhodných pacientů, pro něž by disulfiram mohl být přínosem. „To vše by mělo usnadnit zavedení tohoto starého, bezpečného a levného léku do protinádorové terapie,“ věří talentovaný mladík.

Ocenění v soutěži si velice váží. „Zejména vzhledem k velmi vysoké kvalitě práce ostatních kolegů je pro mě vítězství opravdovou poctou,“ popisuje s tím, že největší výzvou pro něj na celé soutěži bylo shrnout šest let usilovného výzkumu do deseti minut a představit komplikovanou problematiku i posluchačům, kteří se v této oblasti tolik nepohybují.

Dramaturg festivalu Valašský špalíček Karel Prokeš.
Valašský špalíček přivítá české legendy i britské hvězdy

Soutěž pro talentované studenty farmaceutických věd vyhlašuje Velvyslanectví Francie v Praze ve spolupráci se skupinou Sanofi. „Letos máme jubilejní desátý ročník této soutěže. A jsme velice rádi, že zájem mladých vědců o ni stále roste,“ popisuje Jana Konopíková, CSR manažerka společnosti Sanofi s tím, že skupina Sanofi investuje do vědy a výzkumu v České republice každý rok přibližně sedm set miliónů korun. „Nemalá část těchto výdajů směřuje právě do oblasti univerzitního výzkumu,“ dodává Konopíková.

Slavnostní předávání cen se uskutečnilo 20. června v Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví, za přítomnosti velvyslance Francie v České republice, Rolanda Galharaguea. Ocenění laureátům předal profesor Jean-Marie Lehn, vědec, který společně se dvěma kolegy získal Nobelovu cenu v roce 1987.

Lvice Ljůva se dělí o výběh se sedmiletým samcem Fufim. Automatický systém otevírá dveře a pouští je ven na střídačku.
Starosta: Lev není pes. Vyhláška o volném pohybu psů nic neřeší