„Paní Růžena k nám do nemocnice přišla s jedním malým vřídkem na břiše, který se měl běžně léčit. Tehdy ještě nikdo netušil, do jakých rozměrů se onemocnění rozvine. Pacientka neměla příznaky a ani stěry nenasvědčovaly infekci. Po několika týdnech jsme ale odhalili přítomnost hemolitické streptokokové infekce v ráně," vzpomíná převazová sestra Kateřina Palinčáková z Nemocnice Valašské Meziříčí, specialistka na léčbu ran.

Ukrutné bolesti

Paní Růženě se zakrátko z vřídku rány rychle rozšířily po celém břiše a také na stehno a bérce. Byly obrovské. Zasahovaly i svalstvo. Způsobovaly jí nesnesitelné bolesti. Plastika kožních štěpů ze stehna, která se u těchto potíží používá, sice chvíli kůži paní Růženy pomohla, ale kvůli infikaci původních ran streptokokem se štěpy neuchytily a po čase odpadly. „Měla jsem velké, ukrutné bolesti. Hlavně při převazech. Dvakrát jsem byla po měsíci hospitalizovaná dokonce na jednotce intenzivní péče. Při pravidelných převazech mě museli uspávat, abych to vydržela. Byla jsem už opravdu na pokraji sil. Převazové sestře paní Palinčákové vděčím opravdu za strašně moc, ta mi pomohla nejvíce," vzpomíná paní Růžena.

Paní Růžena musela být několikrát dlouhodobě hospitalizovaná a dostala se až do stavu ohrožení života.

Zdravotní stav ženy komplikovala artróza

Zdravotní stav navíc komplikovala artróza, kterou paní Růžena trpí a kterou léčí kortikoidy. „Byli jsme zoufalí, ale nehodlali jsme se vzdát. Rozhodla jsem se proto zkusit méně tradiční metodu vlhkého hojení, která je šetrnější. Převazy není nutné provádět tak často a léčba spočívá v aplikaci speciálních vlhčených silikonových polštářků. Rány byly tak rozsáhlé, že jsme aplikaci vlhkého krytí prováděli v celkové anestezii pod dohledem anesteziologa," popisuje Kateřina Palinčáková. Rány se začaly s novou léčbou pomalu zlepšovat a převazy se staly pro seniorku snesitelnými. Zpočátku hojení probíhalo dokonce překvapivě rychle. Postupně se zahojilo celé břicho, a seniorka tak mohla zpět domů.

Paní Růžena trpěla infekcí bakterie Streptococcus pyogenes, která je mimo jiné také původcem spálové angíny nebo tzv. „růže". Tyto bakterie produkují toxiny, které „požíraji" lidskou tkáň, proto jsou někdy označovány jako masožravé. Bakterie se nejčastěji projevuje puchýřky, vřídky, gangrénou, nekrózou a způsobuje až rozpad kožní tkáně. Dalšími příznaky jsou běžná horečka, nevolnost a zvracení.

„Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění. Každý, koho trápí dlouho nehojící se rány nebo kdo pečuje o seniory s těmito potížemi, by měl navštívit odborného lékaře a potíže co nejdříve řešit," uzavírá Kateřina Palinčáková. (ram)