Je jedním z řady dobrovolných strážců rezervace, kteří spolupracují se Správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy (CHKO).

Právě pod její působnost NPR Pulčín spadá.

Podle Navrátila se po stezkách prohánějí bikeři toužící po adrenalinových sjezdech.

Domluvit si nenechají. „Minulý týden jsem jednoho slušně z rezervace vyprovodil. Jak je ale vidět, slušnost se nevyplácí a hoši si z toho dělají kulové," zlobí se Jaromír Navrátil.

Tento týden v úterý ovšem na nebezpečnou jízdu v zakázané oblasti jeden z bikerů doplatil. Po ošklivém pádu musela k Pulčínu vyrazit sanitka. „Jednalo se o muže, ročník 1978, který si zlomil klíční kost. Po prvotním ošetření jsme jej převezli do Vsetínské nemocnice," potvrdil nehodu mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Zvýšený výskyt cyklistů v NPR Pulčín v letošním roce pozorují také sami pracovníci Správy CHKO Beskydy.

„Teď o prázdninách to vygradovalo," potvrdil pro Valašský deník vedoucí Oddělení ochrany přírody a krajiny Správy CHKO Beskydy Jiří Lehký.

Podle jeho slov cyklisté porušují základní ochranné podmínky platné v národních přírodních rezervacích. V rezervaci není podle zákona povolený vstup mimo značené cesty, natož pak jízda na kole.

Podle Lehkého se na Pulčíně dokonce objevila nelegální downhillová dráha (odvozeno od anglického slova downhill = sjezd, downhill se řadí mezi extrémní disciplíny pro horská kola pozn. redakce). Ochránci přírody se snaží zjistit, kdo za vznikem dráhy stojí a budou požadovat její odstranění.

Bikerům, kteří zákaz vjezdu do NPR porušují, hrozí nemalé pokuty. Jsou na stejné úrovni, jako hrozí při sběru borůvek, táboření či vjezdu autem do chráněné lokality. „Bloková pokuta v případě, že jezdce na místě přistihne strážce, může být po novele přestupkového zákona pět set až pět tisíc korun," upozornil Jiří Lehký. Ve správním řízení se však může u fyzické osoby vyšplhat až na sto tisíc. Ještě větší postihy hrozí organizovaným skupinám či firmám. Ochráncům přírody však podle Lehkého nejde o likvidaci horských kol jako takových. „Nemáme nic proti tomu, aby tento sport v Beskydech existoval. Ale lze se mu věnovat jinde. Mimo rezervaci je dost jiných míst," řekl Jiří Lehký. Připomněl, že NPR zabírají zhruba pouze čtyři procenta celého území CHKO. Zbývá tedy devadesát šest procent území, o kterém se dá s ochranáři diskutovat.