Na verdikt soudu čekat nechtějí

Vedení města vnímá problém obdobně a se současným nedobrým stavem krytého bazénu se smířit nemíní. Představitelé města dokonce uvažují o provedení oprav na vlastní náklady. Chtějí tak co nejdříve napravit to, co podle jejich názoru dodavatel stavby, společnost Skanska, zanedbal.

Učinit tak hodlá dřív, než o sporu mezi městem a společností rozhodne soud.

Bez souhlasu zastupitelů města to ale nepůjde. Proto je radnice pozvala k prohlídce toho, jak technické zázemí bazénu vypadá. „Dojmy z prohlídky jsou hrozné. To, co Skanska městu předala, je otřesné a skandální. Zároveň je děsivé i to, jak se k tomu v předešlých letech stavělo tehdejší vedení města. Že tento stav tutlalo a nic nepodniklo už dřív," sdělil názor zastupitel Marek Irgl (PROVALMEZ). Podle něj je potřeba jít do soudního sporu a využít všech možností vedoucích ke spravedlnosti.

Skanska nabídky města odmítá

V zásadě stejný postoj zastává také další ze zastupitelů města Vlastislav Navrátil (TOP 09). „Společnost Skanska nabídky města na řešení sporu odmítá. Proto jsem pro soudní řešení. Po tom, co jsem viděl, souhlasím s okamžitou opravou," vyjádřil se zastupitel.

Starosta města Robert Stržínek je připraven oslovit společnost Skanska znovu. „Pokud s návrhy města u Skansky neuspěju, požádám zastupitelstvo o souhlas s tím, abychom opravu provedli sami za vlastní peníze a společnost Skanska pak budeme žádat o jejich náhradu," řekl ve čtvrtek redakci Valašského deníku valašskomeziříčský starosta.

Zabezpečení oprav technologického zázemí krytého bazénu ve Valašském Meziříčí je v současnosti rozpočtována na přibližně dvanáct milionů korun. „Rádi bychom práce provedli ještě letos. Pokud to nestihneme, tak nejpozději v roce příštím," dodal Robert Stržínek.

Město s firmou bojuje o miliony

Důvodem sporu mezi městem Valašské Meziříčí a společností Skanska je téměř roční zpoždění stavby. Stavbaři měli dokončený krytý bazén odevzdat v roce 2007. Učinili tak ale až v květnu následujícího roku. Městská společnost ST Servis, která bazén spravuje, kvůli tomu neproplatila společnosti Skanska faktury za 31 milionů korun.

Obě strany hledaly cestu, jak celý problém vyřešit smírně. To se však doposud nepovedlo. Skanska na žádnou z městem navržených variant mimosoudního řešení sporu nepřistoupila.