Někde statisíce, jinde i miliony korun navíc jim přinese novela zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Nedávno se na ní dohodla vláda.

Starostové většinou mají jasno v tom, na co peníze použijí. S oslavami jsou však prozatím opatrní.

Dlouho diskutovaný zákon, který má zmírnit nespravedlivé dělení daní mezi velká města a menší obce, totiž ještě musejí schválit poslanci. Ve sněmovně o něm jednají právě v těchto dnech.

Zcela klidný zůstává podle svých slov třeba starosta Ústí Jakub Hladký. „Víte, kolikrát už vláda rozhodla a parlament to neodsouhlasil?" ptal se trpce starosta. V případě, že by ale zákon prošel, hodlá získaný zhruba jeden milion korun ročně navíc použít na snížení úvěru na budování splaškové kanalizace.

Opatrný je také starosta Zděchova Tomáš Kocourek. „Poslední zprávy o rozpočtovém určení daní jsou nadějné, počkám ale na konečné schválení," řekl starosta. Pokud vše dobře dopadne, zděchovský rozpočet „ztloustne" o 1,2 milionu korun.

Starosta Jablůnky Čeněk Hajný doufal v navýšení daňových příjmů již letos. „Poslanecká sněmovna ale řeší nepodstatné věci, jako hlasování o nedůvěře vládě a nové volby," vyčetl poslancům Hajný. Dodal, že peníze navíc by v Jablůnce využili k dokončení úprav cest po stavbě kanalizace a na opravy obecních budov.

Podle starosty Valašské Polanky Josef Daňka předpokládané navýšení příjmů umožní seriózně plánovat výdaje. „Nejen takzvaně vytloukat klín klínem tak, jako jsme to dělali doposud kvůli nedostatku peněz," uvedl Daněk.

Polanka si může polepšit zhruba o čtyři miliony korun za rok. Peníze by vesnici výrazně pomohly s budováním kanalizace v projektu Čistá řeka Bečva. Kvůli ní si Polanka musela vzít úvěr, který bude patnáct let splácet. Vyšší daňový příjem umožní vesnici tuto dobu výrazně zkrátit.

„Mimo kanalizaci musíme řešit také zateplení spádové základní školy. Chceme vybudovat autobusové zastávky v místní části Veřečné a přechody pro pěší přes silnici, která středem naší obce prochází," vyjmenoval další plánované investice starosta.

… vyřeší vesnicím řadu starostí

Pozitivně se na vládní rozhodnutí o novele zákona o RUD dívají v Huslenkách. „Pokud ji dotáhnou do konce, bude to pro nás znamenat čtyři miliony a pětašedesát tisíc korun navíc," netajila místostarostka Huslenek Helena Jurčíková.

Finanční injekce by podle ní vyřešila řadu starostí. „Na prvním místě stavbu kanalizace. Zvýšila by se též možnost využití dotací, kdy můžeme z vlastních zdrojů dofinancovat více akcí," uvedla Helena Jurčíková. Po rekonstrukci volá podle ní také několik obecních budov či stoletý obecní vodovod.

Obec Police může podle starosty Karla Hlavici získat díky novele jeden milion ročně navíc. RUD v nové podobě tak bude podle něj spravedlivější. „Mé představy se úplně nenaplnily, ale je to jistě posun k dofinancování hlavně menších obcí," řekl Hlavica.

…ty peníze v rozpočtu chybí

Zmíněný milion nepovažuje starosta za peníze navíc. Spíše dorovnají propad příjmů z minulých let. Peníze v rozpočtu chybí při údržbě školy, silnic či chodníků. „Také k dokončení kanalizace, zasíťování nových stavebních obvodů a podobně," doplnil Karel Hlavica.

Mile překvapena byla rozhodnutím vlády o novele RUD starostka Leskovce Jana Šťastná. „Raději jsem nepočítala s tím, že to dopadne úspěšně. I když jsem se účastnila akcí pořádaných na podporu novely zákona," netajila Jana Šťastná.

Podle předpokladů si Leskovec od příštího roku přilepší o 1,4 milionu korun. „Každá koruna najde využití. Již teď nás zatěžuje stavba kanalizace, rozpadají se chodníky v dolní části obce, fotbalisté by rádi nové šatny, začínáme budovat volnočasový areál," vyjmenovala některé z investic Jana Šťastná. Dodala, že by si v Leskovci dokázali „poradit" i s daleko vyšší částkou než je 1,4 milionu korun.

…zaplatí odkládané opravy staveb

Valašské Bystřici má novela přinést asi pět milionů ročně navíc. Vedení obce by se tak nemuselo spoléhat jen na dotace. Na pořad dne by přišly odkládané opravy budov, mostů a cest. „Třeba rekonstrukce mateřské školy," prozradil starosta Miroslav Martinek. Zatím je ale s plánováním opatrný. „Schválený je teprve vládní návrh, rozhodne se až v poslanecké sněmovně, případně v senátu," připomněl Martinek.

Poslanci mají novelu o RUD na programu své schůze právě v tomto týdnu. Projde-li, zhruba šest tisíc měst a obcí si v příštím roce rozdělí dvanáct miliard korun navíc.