Důvodem pře je téměř roční zpoždění stavby. Skanska měla dokončený krytý bazén odevzdat v roce 2007. Učinila tak ale až v květnu následujícího roku.

Městská společnost ST Servis, která bazén spravuje, kvůli tomu neproplatila firmě Skanska faktury ve výši 31 milionů korun. Obě strany hledaly cestu, jak celou záležitost vyřešit smírně. To se však dosud nepovedlo.

„Skanska na žádnou z městem navržených variant mimosoudního řešení sporu nepřistoupila," uvedl starosta Valašského Meziřičí Robert Stržínek (ANO).

Podle jeho slov trvá stavební firma na uhrazení faktur a zaplacení penále. Po městě žádá čtyřicet pět milionů korun. „A také to, abychom si vady odstranili sami," doplnil Stržínek.

To je podle něj také důvod, proč zastupitelé rozhodli 
o soudním řešení. „Jsem si vědom, že je před námi neznámý výsledek. Domnívám se však, že přistoupit na návrh protistrany není možné. Budeme se soudit a uděláme maximum pro to, abychom uspěli," je rozhodnutý starosta.

Skanska požaduje čtyřicet pět milionů

Stavební společnost Skanska, jejíž zástupce valašskomeziříčští zastupitelé na své jednání nepřizvali, rozhodnutí města prozatím komentovat nechce. „Stále jsme připraveni se dohodnout. Naši nabídku ale radnice zatím nepřijímá," komentoval rozhodnutí zastupitelů mluvčí společnosti Skanska Ondřej Svatoň.

Obyvatelé Valašského Meziříčí se ke sporu města se stavební firmou příliš vyjadřovat nechtějí. „Je to odborný problém. Neznám souvislosti, nemám ani ekonomické vzdělání. Když se ale nedokázali domluvit mezi sebou, pak je soud zřejmě jediným východiskem," vyjádřil se Jindřich Konečný.

O sporu bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě.

Upřesnění SKANSKA„Naše vstřícné gesto je, že požadujeme pouze náhradu nákladů spojených s tímto projektem. Uvedená cena 45 milionů již obsahuje opravu unikající vody z bazénu. Co se týká termínu dokončení, od zadavatele jsme oproti smlouvě obdrželi pozdě dokumentaci ke stavbě a i v průběhu stavby docházelo k mnoha změnám v projektu, což mělo za následek posunutí termínu, kdy objekt mohl být předán do užívání."
Marek Pšeničný, s
pecialista externí komunikace, Skanska a.s.