Zřízení lesoparku bude součástí celkové obnovy zeleně, kterou vedení úřadu ve Zděchově připravuje už na letošní rok.

„Nechali jsme si zpracovat studii sídelní zeleně, která zahrnovala celý náš katastr. Vytipovali jsme si asi dvanáct, třináct veřejných prostranství, kde plánujeme revitalizaci,“ potvrdil starosta Zděchova Tomáš Kocourek.

Obnovy se dočká například zeleň u školy na návsi, v okolí pomníku připomínajícího oběti světové války, v plánu je rovněž ořez lip.

Zděchov.
Jak se žije ve Zděchově? Pojďte na návštěvu

Zřejmě nejvýrazněji ale prohlédne prostor mezi hřbitovem a zděchovským sportovním areálem, ve kterém se nachází koupaliště, víceúčelové hřiště či fotbalové hřiště. Momentálně tyto dvě části obce odděluje už částečně vykácený pás smrkového lesa.

„Stromy zde se smýtí a právě v tomto prostoru chceme vytvořit lesopark, který propojí střed obce a sportovní areál. Za pokácené jehličnany zde vysadíme nové stromy, spíše však původní listnaté dřeviny jako buky, třešně, břízy či javory. Přibudou také lavičky,“ přiblížil záměr Kocourek.

Ze staré stodoly místo pro koncerty i výstavy

Sportovního areálu a centra obce se týkají také dva další projekty, které nyní ve Zděchově připravují. Prvním je záměr opravit původní farní stodolu v sousedství mezi budovou fary, školou, hřbitovem a obecním sadem.

„Chceme ji obnovit v tom samém duchu, tedy aby to stále byla stodola. Ale aby zde vzniklo také zázemí pro obecní sad a sušírnu ovoce a vznikl také prostor, kde by se občas mohly konat například výstavy či projekce,“ popsal Tomáš Kocourek.

Dobrovolní hasiči ze Zděchova převzali v pátek 19. února 2021 nový osmimístný dopravní automobil Volkswagen Crafter.
Hasiči převzali nový vůz, uveze až osm pasažérů

V ruce už přitom má architektem zpracovaný návrh, jak by mohla stodola „v novém“ vypadat. Zachová si svou původní velikost i výšku, v plánu je však otevřít ji směrem k obecnímu sadu a vytvořit zde i menší amfiteátr, kde by se mohly v létě konat komornější hudební akce.

K rekreaci i jako ochrana před ohněm

Dalším zajímavým projektem, na který už má obec i stavební povolení a bude na něj chtít získat dotaci, je umělá vodní plocha se sypanou hrází.

V příštích letech má vzniknout ve zděchovském sportovním areálu. Bude sousedit s motokrosovou tratí, na níž se jezdí tradiční Zděchovská grapa. Zabere zhruba prostor velikostně odpovídající fotbalovému hřišti, které se také nachází nedaleko.

Podle starosty Tomáše Kocourka přijde vybudování vodní plochy na zhruba čtyři až pět milionů korun.

„Bude plnit více funkcí. Samozřejmě poslouží jako retenční či protipožární nádrž. Bude tedy zdrojem vody. Ale bude mít i svůj účel rekreační,“ říká starosta s tím, že v územním plánu je ponechaná i možnost vybudovat na místě v budoucnu také autokemp.