„Právo bylo přiřknuto městu Vsetín. To tímto získává zpět majetek, který zastavilo za úvěry firmě podnikatele Wojtoně," řekl mluvčí soudu Petr Knot.
Spor se od Okresního soudu kvůli několika odvoláním postupně dostal až k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten letos v lednu případ uzavřel ve prospěch města Vsetín. Druhá strana však využila právo dovolání a spor se tak dostal až před Nejvyšší správní soud v Brně. Ten se případem začal zabývat na začátku července. „Při líčení se však posuzoval pouze proces rozhodování Vrchního soudu v Olomouci, případ se znovu neprojednával, nebyly předloženy žádné nové důkazy," vysvětlil Knot. Podle jeho slov tak bylo už od začátku pravděpodobné, že spor vyhraje město Vsetín.
Mezi zastaveným majetkem byl kromě Lidového domu také Dům služeb Kotovo, budova bývalého okresního úřadu, Kulturní zařízení na Sychrově nebo pozemky a lesy v katastru města.

Vsetínu ale s navráceným majetkem vznikly i nepříjemné povinnosti. Protože objekty v zástavě město dlouho nemohlo nijak opravovat, postupně začaly chátrat. „Jsme si vědomi toho, že na budovách je potřeba udělat spousta úprav, nyní řešíme finanční stránku věci," přiznal zastupitel Petr Zvolený.

Jako nejreálnější řešení se nyní jeví prodej části obecního majetku. Město už dokonce jednalo s obchodním řetězcem Tesco. „Ano, skutečně nyní s touto společností jednáme o prodeji majetku, konkrétně se jedná o Lidový dům a jeho okolí a část lesů v Semetíně. Společnost Tesco už v minulosti projevila zájem ve Vsetíně podnikat, a my toto řešení považujeme za nejschůdnější," dodal Zvolený.

Proč se město zbavuje právě Lidového domu, obyvatelé města nechápou. „To snad opravdu není možné. Když už se soudní spor podařilo vyhrát, proč se Liďák neopraví? Ráda jsem tam chodila na divadelní představení. Je to smutné zakončení dlouhé historie domu," svěřila se Jitka Malá.
Zvolený pro to má jednoduché vysvětlení. „Lidový dům je ze všech budov ve správě města v nejhorším stavu. Upřímně musím říct, že se nám nevyplatí do oprav investovat. Nový obchodní dům alespoň centrum města oživí, " podotkl.

Na otázku, kde se bude ve Vsetíně hrát divadlo, namítl, že to bude předmětem jednání dalšího zasedání městského zastupitelstva.

A tak se zdá, že Vsetín napřesrok čekají velké změny přímo v centru města. „Naše rozhodnutí je konečné a trváme na něm. Prodej zmíněných objektů a pozemků se uskuteční nejpozději do konce srpna," uzavřel diskuzi Zvolený. ⋌(ente)