Centrum města přivítá v sobotu před půl druhou odpoledne tříkolky. Kolona nablýskaných strojů vyráží z Kempu Ranč Bystřička, kde si tříkolkáři dali víkendový sraz, okolo jedné hodiny.

Na náměstí ve Valašském meziříčí se zdrží asi hodinu. Dorazí přes třicet let staré stroje i tříkolky vyrobené v posledních letech. Třešničkou na dortu bude kopie stroje z filmu dva nosáči tankují super.

„Tříkolka je motorka, která má tři kola. Měří kolem čtyř metrů a je charakteristická svou dlouhou přední vidlicí. Váží přes šest set kilogramů a bez problémů odveze i pět lidí,“ popsal jednoduše tříkolový stroj pořadatel srazu Jiří Václavík.

Kolik tříkolek na náměstí dorazí, se neodvážil odhadnout.

„Všechno je dané počasím. Vloni nás na vyjížďce v Rožnově pod Radhoštěm bylo bez dvou sto. Letos počasí moc nepřeje. Jezdí k nám hodně majitelů tříkolek z Polska, Slovenska a Maďarska. Daleko to mají i lidé ze západních Čech. Některé předpověď počasí možná odradí,“ lituje organizátor.

Kromě zmíněné kopie filmové tříkolky, která dorazí na podvalníku, budou k vidění další skvosty.

„Jezdí k nám mašiny vyrobené v osmdesátých letech, které se od těch moderních liší úplně rozdílnou koncepcí. Rozdíl je i ve výkonu. Starší motorky mají třeba jen dvacet koní, zatímco ty vyrobené v posledních letech klidně i sto padesát,“ doplnil Jiří Václavík s tím, že starší tříkolky se dají koupit za 200 tisíc korun, nové mají hodnotu přes milion korun.

Tříkolky se na Valašsku objeví už pošesté. První dva srazy se uskutečnily v Hovězí, pak se majitelé ideálního kompromisu mezi motorkou a kabrioletem z kapacitních důvodů přestěhovali do kempu na Bystřičce.