„Vše nasvědčuje tomu, že medvěd je stále odvážnější a jeho plachost je výrazně potlačená. Jeho chování je rozhodně nestandardní, a tak se nedá vyloučit potenciální nebezpečí vůči lidem. Bohužel se nedá předpokládat, že by své chování změnil,“ uvedl k rozhodnutí o odchytu Michal Bojda, člen olomoucké ekologické organizace Hnutí Duha, který má monitoring velkých šelem na pomezí moravských a slovenských Javorníků ve své gesci.

Protože je medvěd hnědý v České republice přísně chráněný, musejí mít ochránci k odchytu či případnému odlovu nejprve povolení Zlínského kraje.

Získat jej ale může trvat i měsíc. „Budeme psát přímo na hejtmanství. Běžné lhůty pro vyřízení jsou 30 dní, my ale předpokládáme, že v tomto případě dojde k vyřízení ve zrychleném správním řízení, výjimku bychom tak mohli dostat v řádech dnů,“ informoval Bojda.

V úterý 9. října 2018 navštívil medvěd místní část Vsetína - Červenku. Z dvanácti koz dvě roztrhal, šest majitelé nenašli.
Medvěd zase zabíjel. Obavy lidí rostou.

Otázka je, co bude s medvědem pak. Převoz na jiné místo podle Bojdy význam nemá.

„Vzhledem k tomu, kolik toho nachodil, by se vrátil. A převoz na Slovensko je legislativně nemožný,“ vysvětlil. Ve hře je proto zoologická zahrada.

„Zatím ale není jisté, zda jej některá bude schopná přijmout. Pokud se žádná taková nenajde, pak asi přijde na řadu další varianta a tou je odlov, případně eutanazie v odchytové bedně. Tyto úvahy jsou ale ještě předčasné,“ podotkl Bojda.

Medvěda tuláka monitorují ochránci pečlivě od 10. září, kdy se objevil ve slovenské části Javorníků.

Šelma od té doby přešla po Javornickém hřebenu až k okraji Vizovických vrchů, pak se vrátila do Javorníků a následně zamířila do Vsetínských Beskyd.

Ohrada, kde se ještě v sobotu páslo pět ovcí. Přes noc je všechny roztrhal medvěd.
Medvěd se pro kořist vrátil

Medvěd za tu dobu napáchal četné škody, objevil se v Novém Hrozenkově, dvakrát na Horní Jasence, na Bystřičce, v Hutisku a v Července.

Roztrhal devět ovcí a dvě kozy. Rozbil také několik včelínů. Bez ostychu se pohybuje v obydlených oblastech.

„Tento medvěd nedělá dobré jméno ostatním medvědům v kraji. V Beskydech není jediný, ale ostatní žijí skrytým způsobem života,“ upozornil už dříve Bojda. Podle aktuálních informací se šelma zdržuje zřejmě v okolí obce Jarcová.

Chovatel Jaromír Machala z Horní Jasenky ukazuje na místo, kde se objevil ze soboty na neděli medvěd. Roztrhal mu pět ovcí.
U Vsetína se objevil medvěd. Roztrhal ovce a zničil včelíny na Horní Jasence

V údolí Vranča v Novém Hrozenkově se objevil medvěd. PODÍVEJTE SE