Překvapením bylo předání Ceny města Rožnov pod Radhoštěm pro rok 2018 manželům Dobrovolným.

Do posledního místa zaplněný areál byl svědkem programu, který návštěvníci v průběhu několikrát ocenili bouřlivým potleskem, v závěru ve stoje.

Na jednadvacátý ročník mezinárodního setkání neprofesionálních řezbářů s názvem Hejův nožík se v sobotu 7. července 2018 sjelo do rožnovského skanzenu pětadvacet umělců.
VIDEO: Do skanzenu přijely stovky lidí obdivovat zručnost řezbářů

Oslava souboru, který vznikl v roce 1948 jako Valašský krůžek při Muzejním a národopisném spolku v Rožnově pod Radhoštěm měla spád, vtip i důstojné vyvrcholení.

V úvodu připomněl tanečník souboru a zároveň moderátor akce Tomáš Gross bývalé členy.

Společně s nejmenšími Radhošťáky zavzpomínali na zakládající dvojici Miloše Kulišťáka a Věru Otevřelovou i prvního primáše souborové muziky Jaroslava Štiku či sourozence Štruncovy.

„Pokud byste se zeptali členů Radhoště, či jakékoli jiné osobnosti z řad folkloristů na nejvýznamnější osobnost souboru, drtivou většinu z nich napadne jméno Václav Bradáč, člověk s obrovským srdcem, který měl rád lidi, dobrou zábavu a byl bezednou studnou optimismu,“ připomněl Tomáš Gross zakládajícího člena, tanečníka, zpěváka, choreografa a jednoho z uměleckých vedoucích.

Festival Andělská Bystřička.
VIDEO: Letní kino na Bystřičce ožívá hudebními festivaly

Po vzpomínkové části už patřilo nasvícené podium fungl novému pásmu autorky Petry Belkové s názvem Valašský muzigál.

„Bude to premiéra a zároveň derniéra. Já si myslím, že v tomto množství už se nikdy nesejdeme a vy máte jedinečnou příležitost vidět něco, co už nikdy nikdo neuvidí,“ vtipkoval moderátor.

Muzigál odměnili diváci mohutným potleskem. Schylovalo se k závěru, ale definitivní tečkou bylo překvapení od vedení rožnovské radnice.

Setkání lidí dobré vůle na hřebeni Javorníků se uskutečnilo podvanácté ve čtvrtek 5. července 2018 u chaty Kohútka. Odtud vyšel průvod k dřevěnému kříži, kde byla od 13 hdoin bohoslužba.
VIDEO: Lidé dobré vůle se setkali na hřebeni Javorníků

Cena města manželům Dobrovolným

Starosta Radim Holiš s místostarostou Janem Kučerou vyskočili na podium a udělili, výjimečně v letním čase, významné ocenění.

„Přátelé folkloru, zastupitelstvo města svým usnesením ze dne 12. června, uděluje Cenu města Rožnov pod Radhoštěm pro rok 2018 manželům Heleně a Petrovi Dobrovolným,“ pronesl starosta za bouřlivých ovací publika.

Předseda spolku Petr Dobrovolný vzpomněl na svůj příchod ze severních Čech do Rožnova a v poděkování vyjádřil svůj vztah k folkloru.

„Proč folklor? Je to jedno slovo, ale za ním se skrývá celá řada artefaktů, které vytvářely generace lidí před námi, sto dvě stě let. Dnešní generace z nich pořád čerpá. Je to zdroj krásy a to je moje hobby,“ pronesl.

Závěr večera patřil blahopřáním. Od souborů místních i vzdálenějších. Pogratulovat přišli také členové partnerského souboru z Maďarska Béri Balogh Ádám.

Důležitý slib přinesl také ředitel muzea Jindřich Ondruš.

„Nesu tři dary, kytici květin pro paní Dobrovolnou, slivovici předávám panu Dobrovolnému a třetím darem je smlouva, kterou jsem si ale nechal na stole. Je to tedy veřejný příslib toho, že můžete vystupovat u nás v muzeu a když budete zdraví, tak minimálně dalších sedmdesát let. Aby vystoupení přinášely radost vám všem i nám,“ popřál ředitel muzea. A podle slov spokojených návštěvníků hovořil za všechny.

Premiérovým Garden Food Festivalem ožil Rožnov pod Radhoštěm ve dnech 30. června až 1. července 2018. Hlavní hvězdou festivalu byl známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Rožnov ožil festivalem jídla. Pohlreichovu show sledovaly stovky lidí