Nedostatek peněz cítí například vsetínská Charita. „Zatím jsme nepropouštěli. Ale na místa těch, kteří odešli na mateřskou jsme už nemohli nikoho přijmout,“ řekla ředitelka vsetínské Charity Věra Dulavová.

Podle ní ale bude ještě hůř. „Nemáme peníze na provoz do konce roku. Čekáme, jak dopadne naše odvolání,“ prozradila Dulavová.

Pokud si to okolnosti vyžádají, propouštění může být problematické. „S mnoha pracovníky máme totiž smlouvu na dobu neurčitou. Peníze na jejich odstupné mít nebudeme,“ dodala ředitelka Dulavová.

S problémy se potýkají také například v příspěvkové organizaci Sociální služby Vsetín, které spravují domovy pro seniory v Karolince, Rožnově pod Radhoštěm a Podlesí, domovy se zvláštním režimem v Podlesí a Pržně a Domov pro osoby se zdravotním postižením v Zašové.

„Stejně jako všechny služby máme i my problémy. Ještě nevíme jak, ale budeme muset omezit některé aktivity,“ prozradil ředitel Sociálních služeb Vsetín Jaromír Navrátil.

Stejná situace je po celé České republice. Na udržitelný provoz všech sociálních služeb chybí půl miliardy korun.

Ministerstvo má k dispozici na dofinancování ještě rezervu 190 milionů korun. Tyto peníze však situaci nijak nevyřeší.

Službám se snaží pomoct alespoň kraje a města. Zatím však čekají, jak dopadne rozhodnutí o odvolání, které sociální služby podaly.

I sami zastupitelé totiž vidí, že současná situace nebude dlouhodobě udržitelná. „Pokud ministerstvo nenalije do sociálních služeb další peníze, budeme to muset nějak řešit. Už dvakrát jsme jim finančně pomohli, naposledy jsme poskytli tři a půl milionu korun“ uvedla místostarostka Květoslava Othová.

Podle žádostí vsetínských organizací o dotace na radnici usuzují, že bude potřeba více než deset milionů korun.