„Nejstarší z nich má odhadem přes dvě stě let. Společně tvoří významný krajinný prvek a mají i historický význam. Celá pokolení věřících pečují o sošku Panny Marie, uloženou ve vitrínce mezi stromy,“ vypráví ochránce přírody Milan Orálek.

Svatodušní mše se na pomezí Polic, Branek a Oznice konají téměř dvacet let. Jejich tradici založil duchovní správce valašskomeziříčské farnosti Pavel Stefan jako prosbu místních lidí za ochranu před bleskem.

„V poslední květnový den roku 1998 na tomto místě blesk skutečně udeřil. Způsobil požár, při kterém do základů vyhořela stará roubená chalupa rodiny Mrnuštíkovy,“ připomíná Orálek.

Květinová slavnost na zámku Lešná u Valašského Meziříčí; sobota 19. května 2018
Folklor, swing a dětské kočárky otevřely zámeckou sezonu v Lešné

Farář Rimbala se pokaždé těší, až bude svatodušní mši sloužit.

„Je odsud pohádkový výhled do Oznice a Velké Lhoty, okolní příroda si zachovala panenský ráz,“ opěvuje kouzlo místa, kde se odehrávají také svatby a jiné významné události.

Přitom právě na tento květnový svátek, kdy lidé po mši opodál rozdělávají oheň a roztloukají vajíčka na svatodušní „škvařenici“, nebývá zdaleka tak krásné počasí jako letos.

„Už jsem tady celebroval ve větru, dešti a zimě. Bylo to akorát na hraně, kdy jsem jako kněz mohl mši předčasně ukončit. Nikdy jsem to ale nemusel udělat, protože všichni zůstali,“ chválí místní věřící Rimbala.

Lípa jako memento zemřelého dítěte K okolí bývalé Mrnuštíkovy usedlosti se váže pověst o rodině, které na útěku před hrůzami třicetileté války zemřelo malé dítě. Rodiče je tady měli pochovat, ale po skončení války dítě z hrobu vyzvedli a pohřbili v rodné vesnici. „Na památku smutné události lidé vysadili nejstarší z trojice památných lip a umístili sem sošku Panny Marie jako memento toho, že nejčastějšími oběťmi válek bývají ti nejbezbrannější,“ připomněl ochránce přírody Milan Orálek.