Ti, kteří nechávají pálení na poslední chvíli, by se tohoto valašského léku na všechny neduhy nemuseli dočkat. Pálenice totiž hlásí plno až do poloviny února.

V pálenicích na Valašsku se od začátku listopadu ještě nezastavili. Zatímco někteří nedají dopustit na poctivou slivovici ze švestek, jiní pálí ze všeho, co zahrádka dá. „Na začátku sezony jsme mimo jiné pálili rybíz, třešně a dokonce také špendlíky," vyjmenovává rozmanité druhy ovoce Vladislav Vaněk z pálenice ve Stříteži nad Bečvou. Úroda letos byla opravdu bohatá, proto si v pálenicích na nedostatek práce nemohou stěžovat. A nemění na tom nic ani fakt, že v posledních letech minilihovarů na Valašsku mnohonásobně přibývá. „Zatím je to pro nás asi nejlepší rok. Pálení je dost. Máme úplně plno až do poloviny února, ale volají stále další zájemci," pochvaluje si majitel Vladislav Vaněk.

Podobně jsou na tom také ve Valašských Příkazech. „Úroda je lepší než loni, což se podepisuje také na vypáleném množství," prozradil majitel Pavel Červenka, jehož rodina vlastní pálenici již tři generace.

Domácí pálenky bude letos hodně

Letošní dobrý rok potvrzují i spokojení návštěvníci palíren. Ze tři set litrů kvasu lze vypálit kolem pětačtyřiceti litrů slivovice. „Nepočítal jsem s tím, že tolik vypálím. Nestačily mi dokonce ani lahve, které jsem si s sebou dovezl," usmívá se David Žlebek z Valašského Meziříčí.

O tom, že je leden vrchol sezony, ví své také třiadvacetiletý Michal Stolář. Proto nenechal nic náhodě a pálit šel ještě před Vánocemi.

„Na začátku prosince už byl kvas připravený k pálení, takže jsme to stihli ještě před Vánocemi. Máme dům v Kelči, tak jezdíme pálit tam," vysvětlil.

Doba, kterou zákazník v pálenici stráví, je různá. Závisí především na množství kvasu, které chce vypálit. „Denně stihneme udělat asi sedm kotlů. Nezastavili jsme se v podstatě od září a do konce února máme plno," vysvětluje Petr Širočka z Češkovy pálenice v Jarcové.

Autor: Michaela Horáková