Připomenou třísté výročí založení portášského sboru. Slavnosti začínají dnes v 18 hodin tradiční zvací pochůzkou obcí. „Je to už taková naše tradice, že se všemi členy spolků vojenské historie obcházíme Bystřici a zveme lidi k návštěvě slavností,“ přiblížil místopředseda Valašského sboru portášského Miroslav Martinek.

Portášské slavnosti. Ilustrační foto.
Portáši slaví 300 let, v Bystřici se utkají s kuruci



Hlavní program je připravený na sobotu. „Dopoledne si užijí hlavně děti, čeká na ně spousta soutěží a další zábavy,“ přislíbil místopředseda. Oficiální zahájení bude následovat ve 14 hodin a poté až do večera pobaví návštěvníky řada hudebních hostů. Předvede se například brněnský Vojenský umělecký soubor Ondráš s vystoupením Příběh zbojníka, Ženský pěvecký soubor Polajka nebo Jana Kolčářová a cimbálovka Cémtézekom. Chybět nebude ani místní folklorní soubor Troják, který předvede starodávné a figurální tance.

Portášské slavnosti ve Valašské Bystřici
Bez střelby to nepůjde, odmítají předpis Evropské unie portáši



Nejdůležitějším bodem slavností bude bitevní ukázka z konce kuruckých válek s titulem Ohně hoří na hranicích. „Vzpomeneme na dobu, kdy byli portáši nasazovaní, aby bránili Moravu před nájezdy kuruců,“ podotkl Martinek. Slavnosti skončí v neděli dopoledne mší v místním kostele a položením věnců a kytic k hrobům portášských velitelů. Podrobný program s konkrétními časy je uvedený na webových stránkách www.portasi.cz nebo na webu Valašské Bystřice. Po celou dobu bude k dispozici bohaté občerstvení, slavnostmi slovem provede Tomáš Gross.