VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skoré ovoce spálil mráz, trnek je dost

Valašsko - Jen velmi zvolna se v tomto roce na Valašsku rozjíždí sezona pěstitelského pálení. Tradičního letního ovoce je totiž nedostatek. Páleničáři se ale těší, že chuť si letos spraví na trnkách. Úroda modrého zlata má být v tomto roce velmi dobrá.

5.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Michal Burda

V Češkově pálenici v Jarcové zahájili sezonu minulý týden ve čtvrtek. Že je začátek prozatím slabý, tím se zde netají. „Zatím je to takové pálení pro radost, jak říkám. Zpracovávám staré kvasy ještě z loňska. Mám pálit také nějaké meruňky z jižní Moravy," přiblížil Petr Širočka z Češkovy pálenice.

Za pomalým startem je podle něj zejména nedostatek letního ovoce, jako jsou třešně, meruňky či skorá jablka, kterými sezona vždy začíná.

Těm velmi uškodily pozdní jarní mrazíky. „Navíc jablek bylo strašně moc vloni a jablka bývají co druhý rok. Takže letos jich moc neočekávám. Ani těch skorých," řekl Širočka.

Podle jeho slov se však rýsuje velmi dobrá sezona, co se týče švestek. Těm na Valašsku letos mráz neuškodil.

„Tak, jak kvetly letos švestky, to jsem snad ještě neviděl, v takovém množství," přiznal páleničář.

Neplatí to ale úplně všude. „Co mám zprávy, tak například na Valašskokloboucku švestky vůbec nejsou. Mráz je spálil. Na Hranicku podobě skončilo třicet procent úrody. Nám se ale zadařilo," pochvaluje si Petr Širočka.

Podobně mluví také Michal Kovář z Pálenice Hovězí. Tady je prozatím klid, začátek sezony zde odložili kvůli potřebě dokončit plánovanou opravu. „Zatím ale nemám mnoho signálů, že by byl o pálení velký zájem. Sezona je prozatím mrtvá. Třešně a další skoré ovoce nebylo," řekl Kovář.

Úrodu trnek ale také očekává dobrou. „Zdá se, že jich bude dost. Alespoň u nás se trnky zatím tváří, že pokud neuschnou, mohly by být," těší se Michal Kovář.

V Pálenici Bublík v Poličné zahájí sezonu tuto sobotu. Její majitel Jiří Bublík vidí sezonu optimisticky. „Rok není tak špatný, i když se zdálo, že bude sucho. Když se podívám na svoji zahradu, je to lepší průměr. Bývalo víc, ale také méně," hodnotí zkušený páleničář.

Podle jeho slov se ještě nestalo, aby si některý rok alespoň někdo na počasí nestěžoval.

Ať to byli vinaři, včelaři, zemědělci či pěstitelé ovoce. „Ale jak se u nás říká, počasí eště vždycky jakési bylo. Osobně si myslím, že to letos nebude špatné," uzavřel Jiří Bublík

Autor: Michal Burda

5.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Vyloupení benzinky v Bystřičce zhatila policejní hlídka

Ilustrační foto

Pojištění dětí? Jde o nadstandard, důležitější je pojištění rodičů

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Sedmnácté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 14. prosince 2017.

Hledáme OBCHODNÍKA DISTRIBUCE do týmu regionálních deníků

Chcete pracovat v novinách? Máte vztah k obchodní činnosti? U nás máte šanci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT