„Uvažuji o oborech kuchař-číšník nebo cukrář. Ale i exkurze v podnicích s jiným zaměřením mi pomohla rozšířit obzory,“ připustila Kristýna Jiráková ze Základní školy Šafaříkova poté, co se ve firmě, jež se zabývá projektováním a stavbou čistých prostor, prostřednictvím 3D brýlí prošla virtuálním operačním sálem.

Ondřej Frňka se při návštěvě nábytkářské firmy údajně přesvědčil, že takovou práci by nezvládl.

„Bavila by mě, ale nejde mi rýsování a kreslení,“ je k sobě možná až příliš kritický deváťák ze školy v Poličné.

Možnost představit se školákům firmy uvítaly, mnohé z nich trápí nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.

„Lidí je dost, ale ubývá zručných řemeslníků, které bychom potřebovali do výroby. Je dobře, že máme důležitého partnera v místní stavební průmyslovce, kde vychovávají budoucí truhláře,“ říká obchodní a marketingový manažer nábytkářské firmy David Jelínek.

Děti z Mateřské školy Vyhlídka ve Valašském Meziříčí se jako jediné z Valašska zapojily do Malé technické univerzity - cyklu, který zahrnuje dvanáct lekcí nebo projektových dní věnovaných stavitelství, energetice, papírenství, vodohospodářství a dalším ob
Architekti, stavitelé, nebo energetici? Zatím si na ně hrají...

Technický jarmark každoročně pořádá Krajská hospodářská komora Zlínského kraje. V letošním roce se koná v pěti městech. V minulém týdnu se do něj zapojilo sedm firem v Rožnově pod Radhoštěm, do nichž se podívali žáci ze sedmi rožnovských základních škol.

„Cílovou skupinou jsou žáci osmých a devátých tříd. Při návštěvách firem vidí, že moderní výroba je zajímavá, může být atraktivní a odehrává se často na špičkových technologiích. Cílem je i ukázat, že technické obory mohou být zajímavé na studium i na práci,“ připomněl místostarosta Rožnova Jan Kučera.

Žáci se během jarmarku dozvídají také o aktuálně požadovaných pracovních pozicích či zaměstnaneckých benefitech.

„Součástí exkurze v každé firmě je i prezentace spolupracující střední školy, která žáky na pracovní pozice připraví,“ upřesnila Alena Dvorská z pořádající krajské hospodářské komory.

Příští týden ve středu 16. října se Technický jarmark uskuteční ve Vsetíně, v listopadu budou následovat města Uherské Hradiště (7. 11.) a Uherský Brod (14. 11.).

Technických jarmarků se letos v pěti městech Zlínského kraje zúčastní více než 1 500 žáků z 8. a 9. tříd základních škol. Do akce se zapojí 36 významných regionálních zaměstnavatelů a 25 středních škol. (eš, mib)

Večerem sokolských světel uctili v pondělí 7. října 2019 děti a rodiče z valašskomeziříčského Sokola památku jednapadesáti členů místní jednoty, kteří padli nebo byli umučeni za druhé světové války. Vzpomínka se konala u příležitosti Památného dne sokolst
Svítící lodičky na řece připomněly padlé a umučené členy meziříčského Sokola