Žačka druhé třídy, osmiletá Veronika si nejvíc užila pečení jidášků z kynutého těsta. „Těsto se rozválí a udělá se z něj provázek. Z něj se uplete uzlík a je hotovo. Jsou moc dobré,“ prozradila Veronika. Kromě pečení ji bavilo také zdobení vajíček. Fixou nebo voskem.

Kromě zmíněného si děti mohly vyzkoušet také zdobení perníčků. Jak na to, jim ukazovala místní Lenka Filáková. „Jsem vyučená cukrářka, ale neživím se tím. Pečení a zdobení se spíš věnuji ve volných chvílích nebo když mě někdo o něco požádá,“ prozradila obyvatelka Francovy Lhoty.

Výrobu látkových velikonočních vajíček dětem zase vysvětlovala Zuzana Vajdíková. „Je to jednoduché. Polystyrenová vajíčka ozdobíme látkou a ovážeme mašličkou. Výhodou je, že si je můžou vyrobit i ty nejmenší děti,“ řekla Vajdíková. Jedno vajíčko si domů odnesla také osmiletá Natálka. „Vyrábět ho mě moc bavilo,“ podotkla školačka.

Úřadující domácí šampion Jan Kopecký ovládl stylem start - cíl úvodní podnik TrueCam MČR v Rally - 36.Janča Valašská Rally Valmez 2017. Druhého v cíli Václava Pecha porazil o více než minutu.
Pokračuje hon na Kopeckého. Dnes startuje Valašská rally

Mezi dětmi byl i zájem o pletení pomlázky z vrbového proutí. Učil je to místní Alois Tkadlec. „Svůj první korbáč jsem upletl asi ve druhé nebo třetí třídě. Naučila mě to tenkrát maminka,“ zavzpomínal.

Na to, jak jako dítě chodíval na koledu, vzpomíná rád. „Když jsem byl kluk ve druhé, třetí třídě, chodili jsme hlavně na sousedky. Pak v nějakých těch osmnácti jsme na holky chodívali brzo ráno zrovna z velikonoční zábavy. To bývalo kruté,“ řekl se smíchem Tkadlec.

Cílem velikonočního tvoření bylo nejen vyrobit si velikonoční ozdoby, ale hlavně dětem ukázat, jak se na Velikonoce připravovali jejich předci. „Tuto akci pořádáme pravidelně už asi dvanáctým rokem. Chceme, aby děcka věděla, co k Velikonocům patří, aby byla připravená a v budoucnu to mohla učit zase svoje děcka,“ uzavřel Alois Tkadlec.

Odemykání řeky Bečvy ve Vsetíně. Ilustrační foto
Vodáci odemknou Bečvu ve Vsetíně, pokřtí také pomník Jaromíra Česneka