V minulých dnech začal ve zdejší jídelně fungovat salátový bar s každodenní nabídkou čerstvý salátů. Přibyly také nové barevné podnosy, ubrusy a též džbány s vodou a citronem pro žáky. „Do kuchyně v návaznosti na to přibyl nový krouhač na zeleninu a kuchařky absolvují několik školení," upozornil ředitel největší vsetínské základní školy Michal Molek.

Cílem vedení školy podle něj je nabízet do budoucna jídla v souladu s nejnovějšími poznatky v oblasti výživy a vyhovět také žákům se specifickými stravovacími požadavky.

Základní škola Sychrov ve Vsetíně je jednou z patnácti pilotních škol v celé republice zapojených do programu Skutečně zdravá škola. Již dříve ale začali zaměstnanci školy podnikat první kroky k ozdravení školního jídelníčku. „Nyní se snažíme využít nabídek seminářů a pracujeme s rodiči, žáky a kolegy na tom, aby se podařilo postupně naplňovat kritéria programu," řekl Michal Molek. Žáci, učitelé i zájemci z řad rodičů pak také jako součást programu absolvují semináře přípravy zdravých pokrmů či exkurze na farmu.

Cílem programu Skutečně zdravá škola je, aby školní jídelny nabízely dětem jídlo, které je chutné a zdravé. Navíc, aby děti získaly představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. Děti si tak ze školy vedle zdravých stravovacích návyků odnášejí i důležité informace, díky kterým si v životě dokážou vybrat zdravé a kvalitní potraviny.