„Mohu potvrdit rozhodnutí zastupitelů, že k třicátému červnu naše základní škola končí. Ve třídách by v následujícím školním roce zůstalo šest žáků, což je z ekonomického hlediska neudržitelné,“ vysvětlil starosta Janové Jan Machalec.

Doplnil, že na provoz školy přispívá Zlínský kraj peníze podle počtu žáků. V tomto případě by obec musela doplácet půl milionu korun a to je v současné situaci pro Janovou nemyslitelné.

Čtěte také: V Janové kasino nebude. Rozhodlo referendum

Oficiální důvod zrušení školy její ředitelka nezná

Současná ředitelka školy v Janové Hana Výchopňová ještě nemá rozhodnutí zastupitelstva o zrušení školy v Janové oficiálně potvrzené. „V každé obci nějakou dobu trvá, než se objeví zápis o nějakém rozhodnutí. Zajímá mě, jaký bude oficiální důvod zrušení školy,“ řekla Valašskému deníku Výchopňová.

Doplnila, že o uzavření školy ji informoval starosta Jan Machalec telefonicky.

Podle ředitelky Výchopňové ke zrušení nemuselo dojít, kdyby se situace řešila hned ze začátku. „Důvěra rodičů v tuto školu byla nalomená. Došlo k hromadnému odlivu žáků. Rodiče je začali přehlašovat na jiné školy. To si myslím, že byl klíčový moment,“ domnívá se Výchopňová.

Čtěte také: Bývalého starostu Janové soud zprostil viny

Ke zrušení školy přispěl odliv žáků

Se zápisem svého dítěte do zdejší školy nepočítala už nejméně půl roku obyvatelka Janové Tereza Piskláková. Matka dvou dětí má mladší ratolest v mateřské školce ve Vsetíně. Se starším předškolákem byli u zápisu v základní škole na Ohradě.

„S manželem jsme se shodli už dávno, že do školy v Janové své dítě nepřihlásíme. Důvodem je špatná komunikace a minimální podpora mladých rodin ze strany obce. Svou roli hrála také špatná kvalita a úroveň služeb ve škole,“ vyjmenovala Piskláková.

Podle vedoucí odboru školství a kultury ve Vsetíně Andrey Frňkové mají ze zákona rodiče možnost přihlásit své děti na kteroukoli základní školu. „Nejbližší škola pro děti z Janové je Ohrada. Pokud počet dětí nastupujících do první třídy překročí kapacitu ohradské školy, může se stát, že vedení školy dítě nepřijme,“ vysvětlila Frňková.

Čtěte také: Cyklista objevil v Bečvě mrtvé tělo

Mateřská škola v Janové zůstává

Škola v Janové v novodobé historii fungovala od roku 1992. V té době ji navštěvovalo kolem dvaceti dětí.

Stávající statut základní a mateřská škola mohou v Janové ještě tři roky používat. „Pokud bychom ale základní školu do tří let znovu neotevřeli, museli bychom statut změnit jen na mateřskou školu,“ vysvětlil starosta Jan Machalec. Dodal, že v současné době vedení obce vypisuje výběrové řízení na ředitelku mateřské školy. Od září by do ní mělo nastoupit čtrnáct dětí.

Informovali jsme dříve: Janovou otřásá spor o školu. Lidé se bojí, že zanikne