„Skauti z našeho dvacetičlenného oddílu si lezeckou stěnu moc přáli. Chtěli jsme jim vyhovět, ale napadlo nás, že bude výchovnější, když si ji postaví sami. Že si jí budou více vážit. A vypadá to, že jsme se nemýlili," přiblížil vedoucí skautského oddílu Pavel Drábek.

Stěna má osmdesát různobarevných chytů. A obtížnost cesty si můžou malí lezci zvolit.

„S pracemi jsme začali v polovině dubna a hotovo jsme měli za měsíc," řekl Drábek s tím, že náklady na stavbu se vyšplhaly jen na dvanáct tisíc. A to právě proto, že si stěnu skauti vybudovali svépomocí.

„Samozřejmě jsme dětem pomáhali, dospělí členové Junáka zajistili stěžejní část stavby, hodně jsme ale nechali na dětech," řekl Drábek.

Lezeckou stěnu si může vyzkoušet každý dětský návštěvník centra v Březinách. „Vybavení, tedy helmy, horolezecké úvazky, karabiny, jistící osmy a lana zájemcům půjčíme," doplnil Drábek s tím, že děti se naučí lezecké techniky a nacvičí si jištění jednodélkových lezeckých cest.

„Určitě tam s dětmi zajedu. Vlastně se do Březin chystáme dlouho, děti láká skauting, chtěl bych jim umožnit, co mi bylo v době komunismu odepřeno," řekl Lubomír Chalupa ze Vsetína, otec dvou dětí.

Do Březin se ale o prázdninách chystají také ti, kteří dosud neměli ke skautingu právě nejblíže. „Slyšela jsem, že centrum v Březinách je usazené v nádherné přírodě. Chtěla bych se tam jet se synem podívat, třeba ho to chytne. Tamní skauti prý nabízejí řadu aktivit. Kluk chodí do čtvrté třídy a nechtěla bych, aby se mi poflakoval bezcílně po sídlišti," poznamenala Lucie Grossmannová ze Vsetína.