Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě slaví letos 90. výročí svého založení. Pracovníci muzea nabídnou příchozím více než čtyři desítky kulturních a zvykoslovných pořadů a akcí.

Stěžejní akcí roku bude festival Rožnovské slavnosti. Uskuteční se v polovině léta. Devadesátileté výročí připomene také připravovaná výstava či odborná konference.

Logo 90 let Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Petra Valíčková z rožnovského skanzenu prozradila, že základní struktura pořadů je daná a vychází ze zvykoslovného či kalendářního roku. „Návštěvníci se ale mohou těšit nově na více koncertů či divadelních představení na půdě muzea," řekla Petra Valíčková. V nabídce nechybí tři každoroční festivaly Rožnovská valaška, Romská píseň a Jánošíkův dukát. Jedním z nosných programů v roce 2015 a jeho pomyslným vrcholem však bude 38. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Rožnovské slavnosti.

„Ty byly v roce 1925, tedy v roce založení muzea, prvním pořadem, který se na zdejší půdě při slavnostním otevření uskutečnil," připomněla Petra Valíčková. V roce 1925 se slavnosti konaly pod názvem Valašský rok. Letošní Rožnovské slavnosti budou čtyřdenní, potrvají od 3. do 6. července.

Novinkou, na kterou se také lidé v roce jubilea mohou těšit, bude promítání filmů zachycujících staré Valašsko. Vedení muzea je plánuje na poslední zářijový prodloužený víkend.

„Filmy se podařilo dohledat a zapůjčit Národním filmovým archivem v Praze," prozradila Petra Valíčková.

Nejen milovníci historických filmů se mohou těšit na čtyři snímky. Budou to dokumentární filmy Valašský rok 1925 a Beskydy z roku 1937. Dalším bude hraný film Pohádka svatojánské noci z roku 1981 a posledním je hraný film Děvčica z Beskyd z roku 1944.

Po letech se do programové nabídky skanzenu letos vrací Lázeňský výlet.

V polovině července přinese návštěvníkům návrat do časů lázeňského Rožnova. Červencová Sklářská sobota a srpnový pořad Ve znamení ryb zase přiblíží tradičních řemesla sklářství a rybářství.

Program Podzim na poli a v chalupě v polovině září představí tradiční práce. Letos se zaměřením na zpracování brambor.

Do vánočního cyklu akcí letos přibude prosincový pořad Večer při svíčkách. V rožnovském muzeu se také uskuteční deset bohoslužeb katolických, evangelických či pravoslavných.

Valašské muzeum v přírodě se těší každým rokem většímu zájmu turistů.

Vloni jich přišlo bezmála 265 tisíc. Muzeum, jež před devadesáti lety zakládali bratři Jaroňkovi, patří k nejnavštěvovanějším památkám ve Zlínském kraji.

Valašský deník v rámci mediální spolupráce bude o všech akcích podrobně informovat.