„Ta cesta… To je to, co nás trápí nejvíc… Nemáme ale nikde dovolání,“ povzdechne si starosta Jablůnky Čeněk Hajný.

Silnice I/57 je důležitá dopravní tepna nejen pro obyvatele Valašska či Zlínského kraje, slouží i mezinárodní dopravě. Nejvíce vytížený úsek je právě mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím.

Silnice v těsném údolí Vsetínské Bečvy, několikrát kříží železnici a provoz je zde velmi hustý. Pomalejší nákladní auta není kde předjet, pokud už dojde k dopravní nehodě, nezřídka to znamená uzavření silnice na dlouhé hodiny a prakticky žádnou možnost objížďky.

Nejhůře postižení jsou právě lidé v Jablůnce. Frekventovaná cesta prochází prakticky středem obce.

„Jezdí nám tady osmnáct tisíc aut denně. A pokud se stane nějaká nehoda, kolona sahá až po Bystřičku a na druhou stranu až na Bobrky,“ líčí Hajný.

První část rychlostní silnice, která má cestování mezi Vsetínem a Meziříčím výrazně zjednodušit a zrychlit, se otevírala už v roce 2009. Vede ze vsetínské místní části Bobrky a končí právě před Jablůnkou. Už při jejím uvedení do provozu se mluvilo o tom, že další část se začne stavět do roka. Nestalo se. Pokračování má už více než deset let zpoždění.

„Už v roce 2009 se říkalo, že se bude se stavbou hned pokračovat dál. Pak ale přišli ochránci přírody a našli tady snad nějakého ledňáčka. Vše o rok a půl prodloužili a peníze, které byly na stavbu připravené, šly mezitím samozřejmě jinam,“ neskrývá zklamání starosta Jablůnky.

Přece jen si ale částečně zachovává optimismus.

„Poslední informace mám takové, že by se to mělo stavět příští rok. Pozemky od soukromníků mají vykoupené, tak uvidíme, co bude dál,“ říká Čeněk Hajný.

Za pravdu mu dávají i aktuální dokumenty zveřejněné Ředitelstvím silnic a dálnic letos v srpnu. Také podle nich se se zahájením stavby počítá v roce 2022 a s uvedením do provozu za další dva roky. Potřebných pozemků má ředitelství vykoupeno 92 procent.

Jablůnka - starosta obce Jablůnka Čeněk Hajný
Těší mě, že se podařily důležité projekty. I bez dotací, říká starosta Jablůnky

Úsek rychlostní silnice, o němž je řeč a který přinese obci úlevu, bude téměř čtyři a půl kilometru dlouhý a vedený podél řeky Bečvy přes nyní zemědělsky využívané pozemky. Na první část vedoucí od Vsetína otevřenou už v roce 2009 se napojí právě před Jablůnkou.

Nová rychlostní silnice za dvě miliardy korun povede záplavovým územím, bude proto umístěná na násypu nad úrovní hladiny stoleté vody.

Zástavbu kolem cesty budou chránit protihlukové stěny v celkové délce přesahující čtyři kilometry. Dělníci vybudují několik nových mostů a také dva podchody pro pěší. Zcela novou přístupovou silnici získá vesnice Pržno, která sousedí s Jablůnkou.

Zajímavý dvojí dopad negativní i pozitivní bude mít stavba pro fotbalisty z Jablůnky. Nová silnice totiž povede v místech, kde je nyní místní fotbalové hřiště. Jako náhradu za něj získá vesnice zcela nové hřiště poblíž železniční stanice v místní části Cigánov a to včetně zázemí, tribuny pro dvě stovky diváků, šaten i parkovacích míst.

„Jde o vyvolanou investici, kterou zaplatí Ředitelství silnic a dálnic. Projekt už na to dávno existuje, ale už dvakrát museli prodlužovat stavební povolení, protože to dvakrát padlo,“ připomíná starosta Jablůnky.