„Vyjeli jsme hned ráno, kdy mrholilo. Od té doby jsme opakovaně venku,“ ujistil dopoledne Jaromír Kořistka, jednatel Správy a údržby silnic Valašska, která má v regionu na starosti především silnice II. a III. třídy.

Podle jeho slov jsou všechny hlavní tahy, o něž se SÚS Valašska stará, po chemickém ošetření mokré a sjízdné.

Ve výše položených horských úsecích spadajících do Chráněné krajinné oblasti Beskydy, kde nelze vozovky solit, mohou podle Kořistky motoristé narazit na tenkou zledovatělou vrstvu krytou inertním posypem. Ten však na ledu není tolik účinný. Týká se to například silnice vedoucí přes Soláň.

Ministr životního prostředí Richard Brabec a náměstkyně hejtmana Zlínského kraje pro životní prostředí Hana Ančincová na tiskové konferenci svolané kvůli dalšímu úniku neznámé látky do řeky Bečvy; středa 2. prosince 2020
Opakované zamoření Bečvy? Svlékneme firmy donaha, slibují ministr a náměstkyně

„Je třeba mít na paměti, že už nastaly zimní měsíce, kdy to na silnicích může být trošku složitější,“ zdůraznil Jaromír Kořistka.

Zimní údržbu na silnicích I. třídy z Valašského Meziříčí na Vsetín a dále směrem na Hornolidečsko nebo Syrákov zajišťuje společnost AVE CZ. I tyto jsou podle informačního serveru Ředitelství silnic a dálnic ČR mokré po chemickém ošetření a s opatrností sjízdné. Pozor je třeba dávat na mrznoucí mrholení.

Meteorologové předpověděli, že na východě republiky bude ve čtvrtek sněžení postupně přecházet do deště, ojediněle i mrznoucího s tvorbou ledovky.

„Během dne budou srážky od jihozápadu slábnout. Výstraha před novou sněhovou pokrývkou platí od čtvrteční druhé do dvaadvacáté hodiny. Výstraha před ledovkou platí od čtvrteční osmé hodiny do půlnoci,“ sdělila Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu.