Ve vsetínském okrese funguje areál U Sachovy studánky na Horní Bečvě. „V pondělí ráno jsme měli malé problémy, ale pořád se u nás lyžuje," informoval provozovatel Antonín Tovaryš. Podle jeho slov vlek zastavovat nebudou.

Zato vleky ve Vranči v Novém Hrozenkově jsou zastaveny úplně. A problémy se kupí. Provozovatelé musí každý měsíc platit zálohu na elektřinu a výdělek není prakticky žádný. Vniveč přichází také celoroční příprava na lyžařskou sezonu. „Musíme nachystat vleky, rolbu, poučit zaměstnance a to všechno zbytečně. Tak velké dluhy, aby nás to položilo, zatím nemáme. Ztráty jsou hlavně psychické," říká vedoucí vleku Bedřich Vráblík. Naději však neztrácí. „Modlit se začal i místní farář," prozradil.

V sousední Karolince areál prosperoval alespoň v prosinci. Takřka celý měsíc zde byla sjezdovka otevřená. Nyní přináší zisk alespoň restaurace. „Určitě nevyděláváme tolik, kolik jsme zvyklí, ale naše budoucnost ještě pořád není černá. Chystáme se na mráz, který snad přijde na konci týdne," věří vedoucí vleku Jan Budek. Kvůli úsporám jsou jeho zaměstnanci doma a na vleku provádí údržbové práce.

Milovníci zimních sportů se letos ohlíží spíše po zahraničních zájezdech. Míří na Slovensko do Tater nebo do alpských zemí. „Jedeme si v březnu zalyžovat do Itálie," svěřil se například Pavel Mišun z Lužné.

Jiní zůstávají doma a pevně doufají, že únor bílou pokrývku přinese. „Pokud nebude sníh ani v únoru, opravdu se naštvu. Na běžky se už tak dostanu velmi málo, protože studuji v Brně. Mám novou výstroj a rád bych ji vyzkoušel," svěřil se zase běžkař Boleslav Žemlík ze Vsetína.

Předpovědi počasí hlásí, že mráz by se měl dostavit ve středu.

Během příštího týdne by pak měly teploty klesnout až na minus třináct stupňů.

Autor: Barbora Kalincová