Do Valašského Meziříčí přijeli z Rožnova a po krátké zastávce pokračovali dál směrem na Hranice na Moravě, Přerov, Kroměříž a Prostějov. Na prvním úseku trasy s nimi putoval i hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„V porovnání s evropskými průměry patří Česká republika mezi nejhorší ve zneužívání drog, co hůř, obzvlášť mezi dětmi. Smyslem této akce je upozornit na dlouhodobé zanedbané vzdělávání na poli drogové prevence,“ přiblížil tiskový mluvčí kampaně Pavel Mudra.

Účastníci Cyklo-běhu jsou rozdělení do třech týmů.

„Jeden jsou cyklisté, kteří vozí poselství projektu z města do města. Další tým navštěvuje školy s přednáškou Pravda o drogách,“ informoval Mudra.

Lev Fufi, který se o výběh ve Zděchově dělí se lvicí Ljůvou.
Cyklista se srazil při projížďce se lvem. Majitel ho chce zažalovat

Třetí skupina se pak zaměřuje na širokou veřejnost. Jeho členové na svých zastávkách rozdávají letáky a odpovídají na případné otázky.

Název kampaně Cyklo-běh napovídá, že k cyklistům se mohou připojit také běžci. Ve Valašském Meziříčí to byli páťáci ze Základní školy Žerotínova.

„Běželi jsme od mostu na náměstí. Bylo to dobré, zvládli jsme to v pohodě“ prozradily za svou třídu Klaudie a Marie.

Kampaň za šestnáct let své existence vyškolila přes sto tisíc dětí.

"Naše zkušenosti nám potvrzují, že právě prevence a vzdělávání o drogách se ukazuje jako šance jak snížit jejich zneužívání,“ podotkl ředitel projektu Lukáš Bechyně.

Letošní Cyklo-běh potrvá dvanáct dní a povede přes čtyřicet měst po celé republice. Skončí v pátek 22. června v Praze. Cyklisté za tu dobu urazí trasu dlouhou dvanáct set kilometrů.

Ilustrační foto.
Lokální déšť potrápil Rožnovsko, při odklízení následků se vážně zranil hasič