Babyboxy umožňující anonymní odložení dítěte fungují na téměř osmi desítkách míst po celé republice. Zatím poslední s pořadovým číslem 76 ve čtvrtek instaloval výrobce těchto speciálních schránek Zdeněk Juřica v areálu Vsetínské nemocnice.

Babybox je prozatím mimo provoz. Podle sdělení nemocnice se dokončují technické a organizační náležitosti. Slavnostní uvedení zařízení do provozu se uskuteční 12. prosince ve 12 hodin.

Babybox je umístěný ze zadní strany chirurgického pavilonu, budovy, která leží nalevo od hlavního vstupu do areálu Vsetínské nemocnice. Jde o schránku nové generace, která se vyrábí od roku 2012.

„První generace byla tvarově jiná a z klasického plechu. Box byl mechanický, měl těžká dvířka ovládaná klikou,“ připomněl Zdeněk Juřica.

Ladislav Špaček v Lanterně.
Ladislav Špaček: Nejvíc lidé chybují ve výběru oblečení

Schránka nové generace je z antikorového plechu, její dvoukřídlá dvířka jsou automatická. Box je klimatizovaný, vevnitř je vanička upevněná do váhového držáku se senzorem.

„Ten rozezná, zdali do boxu skutečně někdo něco vložil, nebo jej otevřel třeba jen ze zvědavosti. Podle toho informuje, eliminuje tedy falešné alarmy,“ popsal Zdeněk Juřica.

Babybox je napojený na datovou síť nemocnice. Podle výrobce tak, aby to neohrozilo její bezpečnost. Je tedy možné schránku sledovat vzdáleně, což první generace babyboxů neumožňovala.

V případě odložení dítěte babybox odesílá snímek vnitřního prostoru. Je opatřený náhradním zdrojem energie a napojený na stálou službu a na mobilní telefony.

PĚT LET JEDNÁNÍ PŘINESLO LETOS OVOCE

Babyboxy v České republice založil Ludvík Hess, který stojí v čele Nadačního fondu pro odložené děti Statim a občanského sdružení Babybox pro odložené děti Statim. Babyboxy zřizuje a provozuje na základě sponzorských darů. Prosadit schránku i ve Vsetíně si podle něj vyžádalo pětileté úsilí.

„Největší zásluhu na zřízení babyboxu má vsetínský starosta Jiří Růžička, který se zásadně přimluvil v nemocnici,“ cení si Ludvík Hess.
Společnou řeč se podařilo najít letos.

„Ve Vsetínské nemocnici jsme babybox zvažovali již dříve, ale stále jsme se nemohli shodnout na vhodném místě. Nyní k dohodě došlo a v prosinci budeme schopni babybox zprovoznit,“ potvrdila nedávno ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Vsetínský babybox je druhým na Valašsku, už v lednu 2014 otevřeli první schránku v Nemocnici Valašské Meziříčí patřící pod společnost Agel. V pondělí 13. června 2016 pak poprvé a zatím naposledy posloužil svému účelu, kdosi v něm odložil novorozenou holčičku.

Měřila 41 centimetrů a vážila 1740 gramů. Ludvík Hess ji pojmenoval Mišutka, na jednotce intenzivní péče novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati, kam dívenku převezli, dostala nové jméno Antonie. V celé republice už babyboxy zachránily život 178 odloženým dětem.