Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek!

Mezi její hlavní úkoly patřilo vaření. Sortiment jídel nebyl nijak široký. Podstatná byla dostupnost surovin, zpracovávalo se to, co vyrostlo na poli nebo v sadu, a jednoduchá příprava, nejraději v jednom hrnci. A samozřejmě důležitá byla také sytost pokrmů a v teplých dnech i jejich trvanlivost.

Po celodenní práci bylo nutné hlavně hospodáře nakrmit k naprosté spokojenosti. Ludmila Šerá z Poteče, malebné obce v těsném sousedství Valašských Klobouků, dává za příklad takového jídla takzvanou salátovou máčku. „Vařívala se nejen u nás ve velikém hrnci, dost často v pěti– až desetilitrovém. Jejím základem byla zásmažka se špekem, mléko zahuštěné moukou, koření. Do toho se po částečném vychladnutí natrhaly listy hlávkového salátu. Hrnec se zanesl do chladna do sklepa, a když se přišlo z pole, bylo osvěžující jídlo hned na stole,“ doplňuje Ludmila Šerá.

V létě navařili máčku, děcka měla nudle s povidly

Salátová máčka je totiž výtečná nejen teplá, ale hlavně studená. Je škoda, že dnes známe řecký tarator ze salátové okurky a jogurtu, a přitom stejně chutná obdoba valašského letního jídla upadla neprávem v zapomnění. Podle našeho receptu si ji můžete snadno uvařit, pokud stejně jako kdysi ve valašské chalupě budete vařit pro deset a více lidí, poměr surovin si náležitě upravte.

Valašské maminky nezapomínaly ani na děti, které milují především sladká jídla. Oblíbený býval ušmúraný regiment. „To je podle toho, jak děcka po takovém obědě vypadala, a taky to vyjadřuje počet dětí v chalupě,“ shodují se ve vzpomínce na dětská léta Ludmila Šerá a Jiřina Nováková z valašské obce Poteč.

Ušmúraný regiment se vařil z jednoduchého nudlového těsta. Do vřící vody se natrhaly kousky, které se po uvaření scedily do mísy, přelily švestkovými povidly (po valašsku správně řečeno trnkami) rozvařenými s trochou vody, smetanou a nakonec se přelily rozpuštěným máslem nebo i sádlem, zkrátka tím, co bylo v chalupě k dispozici. Později se přidával i mletý mák. Děcka jedla tuto sladkou pochoutku z jedné mísy, a pěkně rukama. Po obědě byli stolovníci „zašmúraní“ od ucha k uchu. Samozřejmě bylo kolem toho hodně smíchu i soutěžení, kdo bude mít pusu nejvíc špinavou. Ale to hospodyni nevadilo, na dvoře u pumpy se děcka umyla a zase bylo všechno v pořádku.

Ušmúraný regiment

Složení: 500 g hrubé mouky, 3 vejce, 1–2 lžíce vody, sůl, švestková povidla, voda, rozpuštěné máslo, mletý mák.
Postup: Z mouky, vajec a vody uděláme nudlové těsto. Bochánek necháme chvíli odpočinout a poté jej rozválíme. Z vyváleného plátu nakrájíme pásky, z nichž trháme malé kousky, které vhazujeme do mírně osolené vařící vody. Jakmile kousky vyplavou na povrch, jsou uvařené. Scezené vsypeme do mísy, přelijeme povidly, která jsme rozvařili na požadovanou hustotu s vodou, posypeme mletým mákem a přelijeme rozpuštěným máslem. Podle chuti můžeme přidat smetanu a moučkový cukr.

Osvěžující salátová máčka

Složení: 50 g slaniny, 60 g hladké mouky, litr mléka, sůl, pepř, ocet, natrhané listy hlávkového salátu.
Postup: Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a pozvolna vyškvaříme, až pustí tuk. Poté ji smícháme s hladkou moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a dobře rozšleháme, dle chuti osolíme, opepříme a řádně provaříme, aby se ztratila moučná chuť a omáčka získala požadovanou konzistenci. Odstavíme a po chvíli dochutíme octem. Do vychladlé omáčky natrháme listy hlávkového salátu. Omáčku si dnes můžeme vylepšit bílým jogurtem či kysanou smetanou.

Oba recepty odpovídají čtyřem porcím.

Pro Deník vařily Ludmila Šerá a Jiřina Nováková.