Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Jaké recepty však používají mistryně tohoto oboru, s jejichž výtvory se můžeme setkat na jarmarcích a dalších akcích? Tady už se autorka těchto řádků setkala s problémem. Chtít na perníkářkách přesný recept, je stejně naivní jako si přijít do Karlových Varů pro návod na Becherovku. Recept je tajemstvím, který neprozradí ani svým nejbližším. A tak se od Silvie z Luhačovic dozvídám jenom to, že perníkový recept má od babičky a jeho složení neprozradila ani manželovi. Jedinou roušku tajemství poodkryje pouze v případě zdobící polevy, kdy používá bílek a moučkový cukr s pár kapkami citronové šťávy a k obarvení pak klasické práškové barvy. Paní Marie z Hluku, jejíž dózu s růžencem dostal při své návštěvě na Moravě papež Benedikt XVI., na otázku jaké těsto používá, odpovídá také stručně: „Na klasický staročeský perník.“ Hospodyňkám však radí, aby k umíchání těsta využívaly stejně jako ona domácí pekárnu. Největší tajemství pak obestírá použité koření. V obchodech se sice prodává už hotový sáček Medový perník, ale ten je pro všechny oslovené perníkářky tabu. Nedají dopustit na v hmoždíři čerstvě utlučenou směs anýzu, hřebíčku, nového koření, badyánu, skořice a dalších koření. Takové perníčky prý voní ještě po roce.

Nakonec mi štěstí přece jenom přálo a osvědčený recept jsem dostala od dobré ženy z Valašska. Tajemstvím na její přání tentokrát zůstane její jméno.

Velké perníčkové vánoční tajemství

Ingredience: Těsto - 500 g výběrové hladké mouky, 250 g pískového cukru, 100 g másla, 3 vrchovaté polévkové lžíce domácího tekutého medu, 2 celá vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 lžička v hmoždíři natlučeného perníkového koření (badyán, skořice, anýz, hřebíček, nové koření), 1 - 2 kávové lžičky kakaa, celé vejce na potření
Poleva: 1 bílek a asi 150-200g dvakrát přesátého moučkového cukru

Postup práce: Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr, med, koření a kakao a zahříváme asi pět minut, než se všechno rozpustí a vznikne kaše. Tu dáme vychladit, tak, aby byla pouze vlažná, a poté do ní vmícháme prosátou mouku se sodou. Zpracujeme na vále ve vláčné těsto, které necháme přes noc, nebo i několik dnů odpočinout na chladném místě. Ale pozor – dobře zabalené do potravinové folie, aby neoschlo. Na mírně pomoučené pracovní desce vyválíme placku takzvaně na stéblo a vykrajujeme tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem a při teplotě 180 st.C upečeme do růžova. Po vychladnutí můžeme dle fantazie zdobit bílkovou polevou, v našem případě půjde o bílek utřený s moučkovým cukrem.

Alena Kučerová