Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Jestliže je vaření uměním, studená kuchyně stojí na vrcholu této pyramidy. Chceme-li také tvořit dílka studené kuchyně, která by se stala ozdobou svátečního pohoštění, chce to nejen šikovné ruce, ale především představivost a v neposlední řadě i preciznost a hravost. A ta pedagogům ani žákům „u Jiříka“, jak se škole lidově říká, nechybí. Mezi nejoblíbenější a nejefektnější výtvory patří sýrové roládky. Jemná, nevtíravá chuť máslové pomazánky dává vyniknout chuti náplně a pestrost použitých surovin pak vytvoří působivou barevnou mozaiku. Odborníci z hradišťské hotelové školy nedoporučují zlepšovák, jakým jsou rolády dělané z krájeného sýra, jehož plátky se v troubě rozloží na pečicím papíru a po roztavení se potřou náplní a srolují. Plátky nikdy nevytvoří celistvou hmotu, náznaky spojů zůstávají a mohou nás zradit. Pokud si připravujeme sýrovou roládu třeba doma k večeři, taková vada na kráse moc nevadí, ale v případě, že se se sýrovou roládkou chceme blýsknout na sváteční, třeba silvestrovské tabuli, je vhodnější zvolit postup klasický. I na vaší hostině potom vyniknou sýrové jednohubky stejně působivě jako na jednom z „jiříkovských“ rautů.

Sýrové roládky tak akorát na jedno zakousnutí

Suroviny: 150 g sýru Eidam 45% vcelku, 100 g másla, jemný tavený sýr dle chuti, 100 g nadrobno nakrájené šunky – nemusí být, náplň – olivy, jahody, hroznové víno, ořechy, atd.

Postup přípravy: Sýr Eidam dáme do mikrotenového sáčku, vytěsníme vzduch, dobře zavážeme a ponoříme do vařící vody. Mírně vaříme zhruba 5–6 minut, až se nám hmota zcela rozpustí a je vláčná. Smícháme změklé máslo a jemný tavený sýr, nakrájenou šunku a mírně osolíme. Z roztaveného sýra vyválíme nejlépe na mikrotenové fólii asi 15 cm široký plát, který potřeme máslovo-sýrovou pomazánkou a na okraj, který zůstane ve středu roládky, klademe ingredience – zelené či černé olivy, jahody, hroznové víno, ořechy, záleží na chuti. Náplň ještě překryjeme vrstvou pomazánky a opatrně, ale pevně rolujeme. Roládku dáme ztuhnout do chladna, nejlépe do druhého dne. Poté ji opatrně nakrájíme, a pokud jsme zvolili různé náplně, vznikne nám pestrá paleta lákavých sýrových jednohubek. Pro milovníky ostrých chutí můžeme sýrovou roládku naplnit nakládanými feferonkami. Dobrou chuť.

Alena Kučerová