VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seriál Deníku Z moravské kuchyně:švestková povidla bez míchání

Uherské Hradiště - Někde se v letošním podivném létě urodily, někde ne. Řeč je o švestkách, kadlátkách, karlátkách, duranciích, zkrátka o takzvaném modrém ovoci.

29.9.2010
SDÍLEJ:

Eva ŠléškováFoto: Anna Kučerová

Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Přestože je to v řadě případů pro hospodyňky těžké, mají-li štěstí, podaří se jim na manželovi chystajícímu kvas vylákat nějaké to kilo švestek na knedlíky nebo koláče a hlavně na povidla. Taková domácí švestková povidla jsou opravdovou lahůdkou a jejich vaření ve velkém se v řadě obcí stává oblíbenou a hojně navštěvovanou kratochvílí. Nevýhodou vaření povidel bývá časová náročnost a také skutečnost, že se obsah hrnce či kotle musí stále míchat. A při větším objemu jde i o fyzicky náročnou práci. Proto jsme uvítali tip Evy Šléškové z Troubelic na Olomoucku (na snímku). Jde o recept na povidla, která se naopak při vaření nesmí míchat. Paní Eva potvrzuje, že jde o osvědčený recept, který úspěšně praktikuje už řadu let. Na potvrzení svých slov přinesla vzorek povidel, který skutečně chutnal skvěle.

Neobvyklý recept: švestková povidla bez míchání

Potřebné ingredience: 4,5 kg půlených vypeckovaných švestek, 2 dcl obyčejného octu bez příchuti, 1,5 kg krystalového nebo pískového cukru

Postup přípravy: Omyté, vyloupané švestky dáme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Nejlepší je teflonový. Ovoce dobře promícháme s octem a nahoru nasypeme rovnoměrně cukr a dáme vařit na sporák. Přestože nás to láká, podle Evy Šléškové nesmíme se směsí zamíchat, jakmile to nevydržíme a směs promícháme, už se musíme vařečky chytnout jako převozník vesla a míchat a míchat. Pokud jsme vydrželi, povidla vaříme bez míchání několik hodin, až jsou půlky rozvařené a měkké. Záleží také na tom, jak hustá je chceme mít, čím déle vaříme, tím hustší konzistenci budou mít. Hotovou zavařeninu přendáme do čistých, nejlépe půllitrových sklenic, uzavřeme a sterilujeme při 60 stupních Celsia asi deset minut, než nám skleničky chytnou. Je však vyzkoušené, že i ve sklenicích, které neprošly následnou sterilizací, povidla bez újmy vydržela několik měsíců v chladné spíži. Švestková povidla využijeme zejména jako náplň do buchet a koláčů. Může to být třeba hanácký koláč z kynutého těsta s vrstvami tvarohové a povidlové náplně. Domácí švestková povidla jsou výtečná i do „zašmúraného regimentu“ (recepty vyšly v předchozích dílech seriálu Z moravské kuchyně). Máte-li vlastní osvědčený povidlový recept, rádi s ním čtenáře Deníku seznámíme.

Tip: Pokud jsme uvařili povidla hustší, před použitím je mírně rozředíme vodou, v níž jsme podle chuti svařili skořici, hřebíček, badyán a neuškodí troška rumu nebo rumové tresti

Pro čtenáře Deníku povidla bez míchání vařila Eva Šléšková
Zpracovala: Alena Kučerová

29.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocní dělníci ve výrobě*. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: POMOCNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ*, První kontakt: telefonicky 571 495 937 nebo e-mailem: anna.krenkova@zamet.cz. Pracoviště: Zamet, spol. s r.o., 756 04 Nový Hrozenkov. Informace: Anna Křenková, +420 571 495 937.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 15 000 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov Pomocní dělníci na stavbě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÍ DĚLNÍCI NA STAVBĚ, Nástup od 1.3.2018, Místo výkonu práce: Jablůnka, dle zakázek, Požadujeme: ŘP skup. B, praxe výhodou, není podmínkou, zaučíme., První kontakt: telefonicky od 8-14 hod. na čísle 731 954 068, e-mailem: jurineksro@seznam.cz, ov. email 17.4.2018. Pracoviště: Radek juřínek s.r.o., 756 23 Jablůnka nad Bečvou. Informace: Radek Juřínek, +420 731 954 068.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 12 200 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Dělníci potravinářské výroby *. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 23. Poznámka: DĚLNÍCI POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBY *, Požadujeme: dobrá fyzická kondice, zručnost, spolehlivost, důslednost, Nabízíme: zázemí prosperující firmy, odpovídající finanční ohodnocení, systém firemních benefitů - příspěvek na penzijní a životní pojištění, 25 dnů dovolené, lázeňské pobyty, zaměstnanecké balíčky, zvýhodněné tarify el. energie a volání, pololetní bonus., První kontakt: telefonicky od 10-12 hod. 571855275, 571855217, 571855282, e-mail: prace@krasno.cz. Pracoviště: Mp krásno, a.s., Hranická, č.p. 430, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Dagmar Klímková, +420 571 855 275.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 16 500 Kč

Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pečovatelé (pracovníci v sociálních službách). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PEČOVATELÉ (PRACOVNÍCI V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH), POŽADUJEME: hledáme pracovnici/pracovníka se základním, středním odborným či středoškolským vzděláním, s čistým trestním rejstříkem. Kurz pracovníka v sociálních službách výhodou, řidičský průkaz sk. B výhodou. , OČEKÁVÁME: vlídný přístup k lidem, pečlivost, spolehlivost, trpělivost a ochotu. , NÁPLŇ PRÁCE: zajištění péče o seniory v zařízení, tzn. dopomoc při stravování, oblékání, osobní hygieně + další úkony péče, podpora seniorů při jednoduchých denních aktivitách. Ve spolupráci s ostatními pomoc s úkoly souvisejícími se zajištěním chodu domova pro seniory (např. manipulace s jídlem, nádobím, prádlem)., NABÍZÍME: náborový příspěvek ve výši 10.000,- Kč (po zkušební době), 5 týdnů dovolené, příspěvek na obědy, masáže, věrnostní odměny, smysluplná a užitečná práce, přátelská atmosféra a příjemné pracovní prostředí v moderním zařízení, zázemí stabilní neziskové společnosti. , PRVNÍ KONTAKT: telefonicky na čísle: 739 244 872 nebo e-mailem na: doubravova.vsetin@diakonie.cz. Pracoviště: Diakonie čce - středisko vsetín 02, Strmá, č.p. 26, 755 01 Vsetín 1. Informace: Marta Doubravová, +420 739 244 872.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár střechy rodinného domu v Novém Hrozenkově
3

Neukázněný kuřák zapálil střechu rodinného domu v Hrozenkově

Ředitel Základní školy Sychrov ve Vsetíně a ideový vůdce alternativního vzdělávání ve Vsetíně, které na škole funguje od roku 2014.
3

Michal Molek: Naši žáci budou připravení a neztratí se v žádném systému

Soutěžák Vopatřil chce opět ovládnout pohár Adamů

Soutěžák z Rackové na Zlínsku Martin Vopatřil navázal na své loňské výsledky a i na prahu nové sezony bude mít v pohárovém seriálu XTG Adam Cup 2018 ty nejvyšší ambice.

Učitel s rákoskou je přežitek. Nastupují nové metody

Zájem o alternativní vzdělávání roste. Průkopníkem na Valašsku je ZŠ Sychrov.

Hrůzné nálezy z popelnic a tři tisíce pokut v jednom dni: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 20. dubna 2018.

Jaškinův večer. Tři vyloučení a gól

Vykoupil se premiérovou trefou. A mohl se po zápase usmívat. Když hokejový odchovanec Vsetína Dmitrij Jaškin třikrát usedal na trestné lavici, tvářil se kysele. „Asi mi bylo souzené vychutnat si ta vyloučení. Ještě že jsem dal gól. Jinak by to byla ostuda,“ vykládal Jaškin po čtvrteční výhře 3:1 s Finskem v rámci turnaje Carlson Hockey Games v Pardubicích.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT