VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seriál Deníku Z moravské kuchyně:švestková povidla bez míchání

Uherské Hradiště - Někde se v letošním podivném létě urodily, někde ne. Řeč je o švestkách, kadlátkách, karlátkách, duranciích, zkrátka o takzvaném modrém ovoci.

29.9.2010
SDÍLEJ:

Eva ŠléškováFoto: Anna Kučerová

Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Přestože je to v řadě případů pro hospodyňky těžké, mají-li štěstí, podaří se jim na manželovi chystajícímu kvas vylákat nějaké to kilo švestek na knedlíky nebo koláče a hlavně na povidla. Taková domácí švestková povidla jsou opravdovou lahůdkou a jejich vaření ve velkém se v řadě obcí stává oblíbenou a hojně navštěvovanou kratochvílí. Nevýhodou vaření povidel bývá časová náročnost a také skutečnost, že se obsah hrnce či kotle musí stále míchat. A při větším objemu jde i o fyzicky náročnou práci. Proto jsme uvítali tip Evy Šléškové z Troubelic na Olomoucku (na snímku). Jde o recept na povidla, která se naopak při vaření nesmí míchat. Paní Eva potvrzuje, že jde o osvědčený recept, který úspěšně praktikuje už řadu let. Na potvrzení svých slov přinesla vzorek povidel, který skutečně chutnal skvěle.

Neobvyklý recept: švestková povidla bez míchání

Potřebné ingredience: 4,5 kg půlených vypeckovaných švestek, 2 dcl obyčejného octu bez příchuti, 1,5 kg krystalového nebo pískového cukru

Postup přípravy: Omyté, vyloupané švestky dáme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Nejlepší je teflonový. Ovoce dobře promícháme s octem a nahoru nasypeme rovnoměrně cukr a dáme vařit na sporák. Přestože nás to láká, podle Evy Šléškové nesmíme se směsí zamíchat, jakmile to nevydržíme a směs promícháme, už se musíme vařečky chytnout jako převozník vesla a míchat a míchat. Pokud jsme vydrželi, povidla vaříme bez míchání několik hodin, až jsou půlky rozvařené a měkké. Záleží také na tom, jak hustá je chceme mít, čím déle vaříme, tím hustší konzistenci budou mít. Hotovou zavařeninu přendáme do čistých, nejlépe půllitrových sklenic, uzavřeme a sterilujeme při 60 stupních Celsia asi deset minut, než nám skleničky chytnou. Je však vyzkoušené, že i ve sklenicích, které neprošly následnou sterilizací, povidla bez újmy vydržela několik měsíců v chladné spíži. Švestková povidla využijeme zejména jako náplň do buchet a koláčů. Může to být třeba hanácký koláč z kynutého těsta s vrstvami tvarohové a povidlové náplně. Domácí švestková povidla jsou výtečná i do „zašmúraného regimentu“ (recepty vyšly v předchozích dílech seriálu Z moravské kuchyně). Máte-li vlastní osvědčený povidlový recept, rádi s ním čtenáře Deníku seznámíme.

Tip: Pokud jsme uvařili povidla hustší, před použitím je mírně rozředíme vodou, v níž jsme podle chuti svařili skořici, hřebíček, badyán a neuškodí troška rumu nebo rumové tresti

Pro čtenáře Deníku povidla bez míchání vařila Eva Šléšková
Zpracovala: Alena Kučerová

29.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté HC Energie (v bílém) přivítali Vsetín.
AKTUALIZOVÁNO
41

Senzace. Hokejisté Vsetína vyloupili Karlovy Vary

Deník nám fandí

Nepropásněte! Fotoalba sportovců v pondělním vydání Valašského deníku

Snoubenci si své ano čím dál častěji říkají na netradičních místech

Mezi poslední snoubence, kteří si v loňském roce stihli vyměnit prstýnky, patří Nikol Machová a Jan Vašák z Valašského Meziříčí. Svatbu, kterou pojali jako cirkusovou party, si s více než stovkou hostů užili poslední den roku ve velkém sále zámku Žerotínů.

Kandidát na prezidenta si odvezl ze Slovácka několik lahví slivovice

ANKETA / VIDEO / Bouřlivým potleskem přivítali v sobotu krátce po poledni obyvatelé Tupes kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše. Před tamní firmou ALUCAST se jich sešlo několik desítek. Z davu bylo slyšet slova podpory.

Členové Fotoklubu Vsetín vystavili za deset let tisíce fotek

ROZHOVOR / Fotoklub Vsetín slaví deset let. Na jeho vznik, poslání, činnost i úspěchy fotografů zavzpomínal jeden ze zakládajících členů František Novotný. 

Jiří Škorpík, 4TET: Od první noty po koncert to trvá měsíce

ROZHOVOR / Nadcházející kulturní sezonu otevřel Dům kultury Vsetín koncertem k zahájení roku 2018 vystoupením vokálního seskupení 4TET.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>