Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Ty sice nepatří do moravské kulinářské klasiky, ale v dnešní moderní kuchyni, která dbá i na pravidla zdravé a racionální výživy, své nezastupitelné místo jistě mají. Věra Hotařová patří mezi kuchařky experimentátorky.

Má ráda netradiční, nové recepty, které nabízejí nečekané kombinace chutí. Velkou inspirací jí jsou posluchačky jejích rozhlasových relací, které s takovými recepty přicházejí. Prvním z nich je zapečená treska s kysaným zelím.

Pokud vás tato kombinace zaskočila a váháte s vyzkoušením, Věra Hotařová vám vzkazuje: „Příprava je snadná, rychlá a výsledná chuť výtečná.“

Recept navíc obsahuje kurkumu, takzvaný indický šafrán, nebo kari, obojí koření obsahuje látky podporující činnost mozku.

Treska zapečená na kysaném zelí

Ingredience:750 g filé z tresky, 500 g kysaného zelí (na toto jídlo můžete použít také už dušené zelí), 4 kuličky nového koření, 2 lžíce citronové šťávy, nejméně 2 cibule, česnek dle chuti, kurkuma nebo kari koření, 1 lžíce oleje, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 1 čerstvá červená paprika, petrželka na ozdobu.

Postup přípravy: Filé omyjeme, osušíme, můžeme nechat vcelku nebo podélně nakrájíme na tenké proužky, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme kurkumou a lisovaným nebo strouhaným česnekem. Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule, necháme vychladnout a rozložíme na dno zapékací mísy. Zelí rozprostřeme na cibuli. Pokud pokrm připravujeme ze syrového kysaného zelí, přidáme nové koření. Rybu důkladně osolíme a opepříme.
Zelný základ dáme do trouby chvíli zapéct, pak na něj narovnáme filé z tresky, polijeme smetanou a pokrm dopečeme. Hotové ozdobíme lístky petrželky, podáváme s vařenými bramborami.

Zapékaná treska se žampiony a rajčaty

Ingredience: 600 g filé z tresky, 250 ml smetany, 150 - 200 g tvrdého sýra, krájené žampiony, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, olivový olej, směs koření na grilování, celý bílý pepř, sůl.

Příprava: Rybí maso nasolíme, okořeníme, mírně osmahneme po obou stranách a rozprostřeme na dno vymaštěného pekáčku. Pokrájíme rajčata a smícháme s nakrájenými žampiony.
Směsí zasypeme rybu a nakonec ji zalijeme smetanou, do níž jsme zašlehali strouhaný sýr. Zapékáme 20 minut v troubě při teplotě 170 °C. Podáváme s bramborovou kaší a dozdobíme zeleninou.

Pro čtenáře Deníku rybí speciality vařila Věra Hotařová
Zpracovala: Alena Kučerová