VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seriál Deníku: Z moravské kuchyně: Ryby připravené v rozhlasové kuchyni

Slovácko - Dnes budeme vařit se zlínskou rozhlasovou redaktorkou Věrou Hotařovou, která do našeho seriálu přispěla recepty na netradiční úpravy ryb.

6.10.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Ty sice nepatří do moravské kulinářské klasiky, ale v dnešní moderní kuchyni, která dbá i na pravidla zdravé a racionální výživy, své nezastupitelné místo jistě mají. Věra Hotařová patří mezi kuchařky experimentátorky.

Má ráda netradiční, nové recepty, které nabízejí nečekané kombinace chutí. Velkou inspirací jí jsou posluchačky jejích rozhlasových relací, které s takovými recepty přicházejí. Prvním z nich je zapečená treska s kysaným zelím.

Pokud vás tato kombinace zaskočila a váháte s vyzkoušením, Věra Hotařová vám vzkazuje: „Příprava je snadná, rychlá a výsledná chuť výtečná.“

Recept navíc obsahuje kurkumu, takzvaný indický šafrán, nebo kari, obojí koření obsahuje látky podporující činnost mozku.

Treska zapečená na kysaném zelí

Ingredience:750 g filé z tresky, 500 g kysaného zelí (na toto jídlo můžete použít také už dušené zelí), 4 kuličky nového koření, 2 lžíce citronové šťávy, nejméně 2 cibule, česnek dle chuti, kurkuma nebo kari koření, 1 lžíce oleje, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 1 čerstvá červená paprika, petrželka na ozdobu.

Postup přípravy: Filé omyjeme, osušíme, můžeme nechat vcelku nebo podélně nakrájíme na tenké proužky, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme kurkumou a lisovaným nebo strouhaným česnekem. Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule, necháme vychladnout a rozložíme na dno zapékací mísy. Zelí rozprostřeme na cibuli. Pokud pokrm připravujeme ze syrového kysaného zelí, přidáme nové koření. Rybu důkladně osolíme a opepříme.
Zelný základ dáme do trouby chvíli zapéct, pak na něj narovnáme filé z tresky, polijeme smetanou a pokrm dopečeme. Hotové ozdobíme lístky petrželky, podáváme s vařenými bramborami.

Zapékaná treska se žampiony a rajčaty

Ingredience: 600 g filé z tresky, 250 ml smetany, 150 - 200 g tvrdého sýra, krájené žampiony, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, olivový olej, směs koření na grilování, celý bílý pepř, sůl.

Příprava: Rybí maso nasolíme, okořeníme, mírně osmahneme po obou stranách a rozprostřeme na dno vymaštěného pekáčku. Pokrájíme rajčata a smícháme s nakrájenými žampiony.
Směsí zasypeme rybu a nakonec ji zalijeme smetanou, do níž jsme zašlehali strouhaný sýr. Zapékáme 20 minut v troubě při teplotě 170 °C. Podáváme s bramborovou kaší a dozdobíme zeleninou.

Pro čtenáře Deníku rybí speciality vařila Věra Hotařová
Zpracovala: Alena Kučerová

6.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Technici uživatelské 30 000 Kč

Technici uživatelské podpory informačních a komunikačních technologií Správci a programátoři. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PROGRAMÁTOR/ka E-SHOPU - S NÁBOROVÝM PŘÍSPĚVKEM, Požadujeme: SŠ/VŠ vzdělání, výhodou zaměření na informační technologie. Pokročilá znalost PHP a relačních databází (MySQL, MsSQL). Znalost Ajax a nových HTML technologií (HTML5). Analytické a systémové myšlení, pečlivost. Aktivní a samostatné řešení problémů. Nadšení a schopnost uplatnit tvůrčí přístup. , Náplň práce: Správa a vývoj stávajícího systému B2B. Analýza zadání dle požadavků oddělení obchodu a vývoje. Návrh řešení a implementace., Nabízíme: zázemí stabilní a perspektivní české společnosti, moderní pracovní prostředí, práci s nejmodernějšími technologiemi. Dovolenou navíc, závodní stravování, občerstvení, společenské akce., Zájemci zasílejte své životopisy na e-mail: s.krenkova@climax.cz nebo kariera@climax.cz., , Ověřeno: 20.6.2018. Pracoviště: Servis climax a. s., Jasenice, č.p. 1253, 755 01 Vsetín 1. Informace: Svatoslava Křenková, +420 571 405 652,731 680 532.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 90 Kč

Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech Pracovníci v dřevovýrobě - truhláři, stolaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned. , Požadujeme: vyučení nejlépe v oboru souvisejícím se zpracováním dřeva (truhlář, stolař, tesař). Schopnost samostatné práce v sériové výrobě, zaučíme., Vhodné pro absolventy s výučním listem (ochota se učit novým věcem a zdokonalovat se). Praxe v oboru zpracování dřeva výhodou., Náplň práce: výroba úlů a včelařských potřeb. Práce se dřevem., Nabízíme: práce pouze na ranní směny, práce v hodinové mzdě v nové provozovně, prostředí rodinné firmy, stravenky, zaškolení. Benefity ve formě palivového dříví a briket pro vlastní spotřebu., První kontakt: telefonicky na čísle 604 549 316, e-mailem: avos.vyrobce@seznam.cz nebo osobně Po-Pá od 7 do 16 hod. Zašovská 71 (Areál Krasspol - naproti železářství Kumbár).. Pracoviště: Antonín váhala 01, Zašovská, č.p. 71, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Antonín Váhala, +420 604 549 316.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KUCHAŘ/KA, Nástup možný ihned., Místo výkonu práce je restaurace Valašská koliba ve Valašském Meziříčí., Požadujeme: vyučení v oboru nebo praxi, První kontakt: telefonicky na čísle 602 777 080, ov. 20.6.. Pracoviště: Foros z.s. 02, Smetanova, č.p. 807, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Peter Tulia, +420 602 777 080.

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 15 000 Kč

Úředníci ve skladech Správce e-shopu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SPRÁVCE E-SHOPU, Nástup možný ihned., Požadujeme: komunikační schopnosti, technický přehled v oblasti automobilů. , Výhodou: znalost cizího jazyka, řidičský průkaz sk. B., Náplň práce: správa e-shopu, práce na PC, přijímání a vyřizování objednávek, komunikace se zákazníky., První kontakt: životopisy zasílejte na e-mail: martina.kralova@autokora.cz, ov. 18.6.. Pracoviště: Auto kora top s.r.o., M. Alše, č.p. 780, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Martina Králová, +420 608 662 305.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Obří modely akrobatických letadel mají rozpětí 3 metry, váží 20 kg a létají až 220 km/h. Nebe nad Poličnou zaplní v sobotu a neděli 23. a 24. černva 2018
7

Nebe nad Poličnou zaplní obří modely letadel

HASIČI. Požární ochrana ve Valašské Bystřice se začala organizovat až po druhé světové válce. Na snímku jsou hasiči v slavnostních uniformách při prvomájových oslavách v 80. letech 20. století.

Jak jsme žili v Československu. Tentokrát z Valašské Bystřice

Kráska z Íránu, Maroka nebo jihu Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny B

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Student ze Vsetína získal za výzkum léčby rakoviny významné ocenění

Prestižní ocenění Cena Sanofi za farmacii získal talentovaný vědec ze Vsetína Zdeněk Škrott. Mladému badateli ji v Praze osobně předal nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn. Kromě finančního ocenění získal Škrott také měsíční stáž ve francouzské laboratoři dle svého výběru.

Unikátní nález v Horní Lidči. V sekyrce z doby bronzové se dochovala část dřeva

Muzeum regionu Valašsko se pyšní novým unikátním archeologickým nálezem. Jedná se o bronzovou sekyrku z pozdní doby bronzové, o takzvaný typ s tulejí a ouškem. Odborníci jej datují do časového rozpětí 1350 až 800 před našim letopočtem.

Sloni na špacíru, jak se chová jídlo a hvězdný Ringo Starr: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 20. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT