Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Právě kroupy bývají pro řadu stolovníků problémem, nadýmají a jejich horší stravitelnost dokáže pod stromečkem potrápit nejeden žlučník. Vhodnou variantou je proto kuba z pohanky, poněkud zapomenuté obiloviny, která díky svým skvělým vlastnostem v posledních letech znovu získává na oblibě. Pohanka je totiž nejen chutná, ale látky v ní obsažené kromě jiného blahodárně působí na činnost a pružnost cévního systému.

Vánoční houbový kuba: místo krup blahodárná pohanka

Ingredience: 2 dcl pohanky, 4 dcl vody s mlékem, 200 g čerstvých či mražených hub, 1 větší cibule, česnek, majoránka, vepřové sádlo či rostlinný olej, sůl

Postup přípravy: Pohanku, pokud možno v biokvalitě, přebereme a několikrát propereme ve studené vodě. Zalijeme vodou smíchanou s mlékem a pozvolna povaříme tři minuty. Poté kastrůlek necháme stát přikrytý pokličkou a utěrkou na teplém místě. Nejlépe i několik hodin. Pohanka nám krásně nabude a rozvinou se v ní všechny chutě. Mezitím si na vepřovém sádle či na rostlinném oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku a přidáme nakrájené houby. Mohou být mražené, ale výtečný je kuba i s hlívou ústřičnou či žampiony a dobře nám poslouží i lesní sušené houby dostatečně dlouho máčené v mléce. Houby za občasného míchání podusíme do měkka. Hotovou pohanku smícháme s podušenými houbami, solí, rozetřeným česnekem a majoránkou a dáme na sádlem vymazaný pekáček do středně vyhřáté trouby zapéct. Pokud nás tlačí čas nebo zapečená jídla „nemusíme“, je možné tento krok vynechat. Pohankového kubu podáváme s kyselou okurkou nebo salátem z kysaného zelí. Pokud nám pohanka zachutná, můžeme si ji dopřávat i ve směsi s brynzou a dokřupava opraženými kostičkami slaniny či s kysaným zelím a opět slaninou. Dobrou chuť a krásné, klidné Vánoce!

Alena Kučerová