VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Seriál Deníku Z moravské kuchyně: Hodolanská omáčka

Slovácko /FOTOGALERIE/ - V České republice máme nespočet měst, městeček, obcí a vesniček. Každé z míst je něčím unikátní. Mezi originality patří i místní recepty. V našem seriálu pátráme po historii některých z nich.

20.10.2010
SDÍLEJ:

Hodolanská omáčka - dobrou chuť!Foto: DENÍK/Alena Kučerová

Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Pokud se i ve vašem městě či obci pyšníte originální recepturou, která je jen a jen vaše, a chtěli byste s ní čtenářky a čtenáře Deníku seznámit, ozvěte se. Rádi za vámi přijedeme, postup přípravy nafotíme a ještě od nás dostanete malou pozornost.

Dnes se podíváme na tajemství hodolanské omáčky. Poprvé jsem ji ochutnala u kamarádky v Uherském Hradišti poté, co jsme se vším nasazením fandily hradišťským hokejistům při jednom z klíčových utkání sezony. Unavená a vymrzlá jsem vzala zavděk plným talířem výtečné smetanové omáčky, v níž byly nakrájené kousky brambor, klobásek a natvrdo vařených vajec. Pokrm to byl vskutku výborný a vydatný. Proč se však omáčka jmenuje hodolanská, to jsem se nedozvěděla. Nezbylo než se vydat na místo činu, na Hanou do Hodolan, od roku 1919 městské části Olomouce. Paní Alžběta Schubertová, která vede tamní klub seniorů, mi potvrdila, že se tento pokrm v Hodolanech skutečně vaří a místní jsou na něj patřičně pyšní. „Hodolanskou omáčku vařím často, děcka ji mají rády. Nakrájím salám gothaj nebo kabanos na kostky, podusím na troše oleje. Pak podleji trochou vody, přidám na kostky nakrájené brambory, bobkový list, nové koření a sůl. Vařím do měkka, pak přidám mléko a zahustím sladkou nebo zakysanou smetanou. Chvilku povařím a přidám natvrdo uvařená vejce a nakonec nastrouhanou sladkokyselou okurku. Žádný hrnec na ni není dost velký,“ připomíná paní Schubertová.

Tentokrát o skvělé hodolanské omáčce

Ingredience: Čtyři až pět velkých brambor, čtyři vejce uvařená natvrdo, dle chuti zvolíme druh a množství oblíbené uzeniny, 1,5 l mléka, 2 dl kysané nebo sladké smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření a kyselá okurka

Příprava:Nakrájenou uzeninu osmahneme na malém množství tuku, přidáme brambory nakrájené na drobné kostky a dáme vařit do menšího množství osolené vody, přidáme bobkový list a nové koření. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme smetanu a zalijeme mlékem, v němž jsme dobře rozmíchali tři lžíce hladké mouky (množství mouky si určíme podle toho, jaké chceme dosáhnout hustoty). Za občasného míchání dobře provaříme, aby se z omáčky ztratila moučná chuť. Na závěr přidáme nakrájená natvrdo uvařená vejce a nastrouhanou kyselou okurku.

Tento druh omáčky se objevuje pod různými názvy a v poněkud chuťově odlišných variantách i na jiných místech. Například v Uherském Ostrohu vaří „vajcovú máčku“. Pravá hodolanská je však jenom jedna.

Pro Deník omáčku uvařila Hana Hrubá, rodačka z hanácké obce Krčmaň.
Zpracovala: Alena Kučerová

20.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 75 Kč

Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech Uklízeči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 75 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: UKLÍZEČI, Možnost HPP, DPP, DPČ , Mzda: 75,- Kč/h. + odměny, Požadujeme: spolehlivost, bezúhonnost, zkušenost s úklidem vítána. Vhodné i pro OZP., Náplň práce: úklid administrativní budovy ve Vsetíně. Pracovní doba 6:30 -15:00 h., První kontakt: telefonicky na čísle: 725 424 110 nebo e-mailem na: huskova@sezev-facility.cz. Pracoviště: Sežev facility s.r.o. 07, Nádražní, č.p. 649, 755 01 Vsetín 1. Informace: Pavla Hušková, +420 725 424 110.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 80 Kč

Pomocníci v kuchyni Pomocná síla v kuchyni. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: telefonicky 777222720, ov.21.6.18. Pracoviště: Pohostinství u maléřů ,pavel maléř, 756 55 Dolní Bečva. Informace: Pavel Maléř, +420 777 222 720.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Psycholog 11 310 Kč

Psychologové Psycholog/psycholožka. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 11310 kč, mzda max. 14750 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PSYCHOLOG/PSYCHOLOŽKA, Požadujeme: komunikativnost, flexibilita. ŘP sk. B výhodou., Náplň práce: individuální a skupinová práce s dětmi s poruchami chování a jejich rodinami, psychodiagnostika dětí a mladistvých, spolupráce se školskými, zdravotnickými a sociálními organizacemi., Nabízíme: zvláštní příplatek, možný osobní příplatek po 3 měsících, příspěvek na dovolenou z FKSP., První kontakt: telefonicky od 8-16 hod. na čísle 608 625 799, e-mailem: psycholog@svpvm.cz nebo osobně SVP Val.Meziříčí, Králova 370 - po předchozí telefonické domluvě.. Pracoviště: Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna, olomouc - svatý kopeček, ústavní 9 -01, Králova, č.p. 370, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Veronika Skorunková, +420 608 625 799.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři dalšího vzdělávání 20 000 Kč

Lektoři a učitelé jazyků na ostatních školách Lektoři AJ. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 20 - 40 hod. týdně, Požadavky:, - univerzitní vzdělání či mezinárodní zkoušky z daného jazyka, - flexibilní přístup, - loajalita, - příjemné vystupování, - ochota dalšího vzdělávání, - samostatnost, - praxe výhodou, - řidičský průkaz sk. B výhodou, První kontakt: Životopisy zasílejte na e-mail: koleckova@jazykovka-valmez.cz, ov.21.6.18. Pracoviště: Kiaora-jazykové centrum s.r.o., Palackého, č.p. 174, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Věra Kolečková, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 21. června 2018

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Obří modely akrobatických letadel mají rozpětí 3 metry, váží 20 kg a létají až 220 km/h. Nebe nad Poličnou zaplní v sobotu a neděli 23. a 24. černva 2018
7

Nebe nad Poličnou zaplní obří modely letadel

Jak jsme žili v Československu. Tentokrát z Valašské Bystřice

V tištěném Valašském deníku bude v pátek 22. června další díl seriálu Jak jsme žili v Československu.

Kráska z Íránu, Maroka nebo jihu Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny B

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Student ze Vsetína získal za výzkum léčby rakoviny významné ocenění

Prestižní ocenění Cena Sanofi za farmacii získal talentovaný vědec ze Vsetína Zdeněk Škrott. Mladému badateli ji v Praze osobně předal nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn. Kromě finančního ocenění získal Škrott také měsíční stáž ve francouzské laboratoři dle svého výběru.

Unikátní nález v Horní Lidči. V sekyrce z doby bronzové se dochovala část dřeva

Muzeum regionu Valašsko se pyšní novým unikátním archeologickým nálezem. Jedná se o bronzovou sekyrku z pozdní doby bronzové, o takzvaný typ s tulejí a ouškem. Odborníci jej datují do časového rozpětí 1350 až 800 před našim letopočtem.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT