Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Pokud se i ve vašem městě či obci pyšníte originální recepturou, která je jen a jen vaše, a chtěli byste s ní čtenářky a čtenáře Deníku seznámit, ozvěte se. Rádi za vámi přijedeme, postup přípravy nafotíme a ještě od nás dostanete malou pozornost.

Dnes se podíváme na tajemství hodolanské omáčky. Poprvé jsem ji ochutnala u kamarádky v Uherském Hradišti poté, co jsme se vším nasazením fandily hradišťským hokejistům při jednom z klíčových utkání sezony. Unavená a vymrzlá jsem vzala zavděk plným talířem výtečné smetanové omáčky, v níž byly nakrájené kousky brambor, klobásek a natvrdo vařených vajec. Pokrm to byl vskutku výborný a vydatný. Proč se však omáčka jmenuje hodolanská, to jsem se nedozvěděla. Nezbylo než se vydat na místo činu, na Hanou do Hodolan, od roku 1919 městské části Olomouce. Paní Alžběta Schubertová, která vede tamní klub seniorů, mi potvrdila, že se tento pokrm v Hodolanech skutečně vaří a místní jsou na něj patřičně pyšní. „Hodolanskou omáčku vařím často, děcka ji mají rády. Nakrájím salám gothaj nebo kabanos na kostky, podusím na troše oleje. Pak podleji trochou vody, přidám na kostky nakrájené brambory, bobkový list, nové koření a sůl. Vařím do měkka, pak přidám mléko a zahustím sladkou nebo zakysanou smetanou. Chvilku povařím a přidám natvrdo uvařená vejce a nakonec nastrouhanou sladkokyselou okurku. Žádný hrnec na ni není dost velký,“ připomíná paní Schubertová.

Tentokrát o skvělé hodolanské omáčce

Ingredience: Čtyři až pět velkých brambor, čtyři vejce uvařená natvrdo, dle chuti zvolíme druh a množství oblíbené uzeniny, 1,5 l mléka, 2 dl kysané nebo sladké smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření a kyselá okurka

Příprava:Nakrájenou uzeninu osmahneme na malém množství tuku, přidáme brambory nakrájené na drobné kostky a dáme vařit do menšího množství osolené vody, přidáme bobkový list a nové koření. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme smetanu a zalijeme mlékem, v němž jsme dobře rozmíchali tři lžíce hladké mouky (množství mouky si určíme podle toho, jaké chceme dosáhnout hustoty). Za občasného míchání dobře provaříme, aby se z omáčky ztratila moučná chuť. Na závěr přidáme nakrájená natvrdo uvařená vejce a nastrouhanou kyselou okurku.

Tento druh omáčky se objevuje pod různými názvy a v poněkud chuťově odlišných variantách i na jiných místech. Například v Uherském Ostrohu vaří „vajcovú máčku“. Pravá hodolanská je však jenom jedna.

Pro Deník omáčku uvařila Hana Hrubá, rodačka z hanácké obce Krčmaň.
Zpracovala: Alena Kučerová