Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. Z předchozích dílů našeho seriálu si při přípravě originálního silvestrovského pohoštění můžete na webových stránkách Deníku oživit recept na „jiříkovské“ sýrové roládky, šumperské škvarkové placičky, straňanské osuchy anebo, pokud jste si podle receptu pana Balaštíka zavařili v mikrovlnné troubě skvělé houbičky, stačí jen otevřít skleničku. Pro poslední letošní pokračování seriálu Z moravské kuchyně jsem pro vás vybrala dva recepty, dělí je celé století. Tím prvním je skvělá škvarková pomazánka, jejíž příprava vám zabere jenom pár minut. Mám jej od Dory Šléškové z Olomouce, mladé hospodyňky, která jej zase získala od své kamarádky, jež s hodným manželem vyvdala i štědré příbuzenstvo v hojné míře zásobující mladou rodinu několikrát v roce chutnými zabijačkovými specialitami.

Druhý recept pochází z rozpadající se kuchařské knihy, která je dědictvím po mé prababičce. Bohužel titulní list vzal za své, a tak ani nevím, jak se kniha, vlastně soubor polorozpadlých a notně zažloutlých volných listů s řadou ručně vpisovaných poznámek, jmenuje.

Nicméně kuchařka obsahuje velké množství zajímavých a mnohdy překvapivě moderních receptů. Zaujal mě recept nazvaný Zapečená klobása (velmi jemná moravská zvláštnost).

Nechejte se inspirovat poctivým kulinářstvím dávných časů a neošiďte recept kupovaným lístkovým těstem.

Škvarková pomazánka

Ingredience: 250 g škvarků, 1 cibule (velikost záleží na naší chuti), 1 polévková lžíce plnotučné nebo jiné oblíbené hořčice, sůl, 2 stroužky česneku, nakládaná okurka

Postup přípravy: Škvarky s cibulí a česnekem pomeleme nebo rozmixujeme, přidáme dle chuti sůl, hořčici a jemně nakrájenou kyselou okurku, dobře zamícháme, necháme chvíli uležet a podáváme s čerstvým chlebem, celozrnným pečivem nebo s nasucho opečenými tousty. Uložená ve skleničce v chladnu je pomazánka velmi trvanlivá.

Zapečená klobása (velmi jemná moravská zvláštnost)

Ingredience: Půl kg mouky, 14 dkg másla, kvásek ze 2 dkg kvasnic, trochu soli a vlažného mléka zadělá se na tuhé těsto a dá kynout.
Mezi tím připravit se 14 dkg másla a když těsto dobře nakynulo, vtluče se máslo do něho a jako máslové těsto se vypracuje. Vždy se na prst lehce rozválí, přeloží na třikrát, nechá asi 5 minut odpočinout, zase rozválí, přeloží a to se opakuje šestkrát. Pak se rozválí na prst tence, uvařená domácí moravská klobása se do něj zavine, dá se na plech, pomaže bílkem a rychle peče.
(Doslovný opis receptu včetně tehdejšího pravopisu.)

Takže vzhůru do vaření a pečení a v roce 2011 ať se vám daří, a nejen v kuchyni…

Pro Deník vařila Dora Šléšková
Alena Kučerová