Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

„V naší rodině koluje tento recept na drobenkový koláč s tvarohovou náplní už po řadu generací. Dnes je sice v módě jeho americká varianta – Cheesecake, kterou si můžete za dost drahé peníze dát v kavárně či restauraci, my ale máme raději naši domácí verzi. Ta je navíc variabilní, místo tvarohové náplně někdy dávám ochucená strouhaná jablíčka s ořechy. A co je zejména pro začínající kuchařky velmi důležité – je to recept, u něhož se nemusí bát výsledku,“ doporučuje Petra.

Když jsme se spolu v Uherském Hradišti sešly na nezbytné focení, měla koláč upečený a skutečně chutnal výtečně.

„Nejlepší je pokud se mi ho podaří uchovat do druhého dne. Ale to se stává jenom málokdy. Zvlášť, když se mezi jeho milovníky zařadila i naše roční dcerka Alžbětka, nejmladší nositelka rodinné tradice,“ vysvětluje se smíchem Petra Grebeníčková. Drobenkové koláče mají v moravské i české kuchyni bohatou tradici. Navzdory jednoduché přípravě ale nesmíme podcenit kvalitu použitých surovin, získáme výtečný moučník navozující atmosféru kávových dýchánků z počátku minulého století, kdy jej dámy konzumovaly z dezertního talířku s pomocí malé vidličky.

Jistě nebude od věci, když takové stolování zvolíme i dnes. Protože drobenkový koláč má své jméno kvůli nejen použitému způsobu přípravy, ale jistě i kvůli tomu, že si při jeho jedení můžete krásně nadrobit.

Drobenkový koláč s tvarohovou náplní

Postup přípravy: Prosátou mouku, pískový cukr a prášek do pečiva dobře promícháme. Do této vzniklé sypké směsi rukama zapracujeme mírně změklé máslo a celá vejce. Až nám vznikne konzistence drobenky, je těsto hotovo. Pekáč vyložíme pečicím papírem a nasypeme na dno asi dvě třetiny drobenky a dobře upěchujeme. V misce si nejlépe s pomocí ručního šlehače smícháme tvaroh, pískový cukr, pudingový prášek a mléko a nakonec přimícháme oprané rozinky. Pro chuť můžeme přidat i trošku rumu. Tvarohová náplň musí být řídká a bez hrudek. Hotovou nalijeme do pekáče a povrch posypeme zbývající drobenkou, do níž jsme přidali nastrouhané ořechy (není nutné). V troubě rozehřáté na 160 st. C pečeme do růžova, asi ¾ hodiny. Po vychladnutí krájíme na úhledné kostky a podáváme.

Pro čtenáře Deníku napekla Petra Grebeníčková
Zpracovala: Alena Kučerová