Vyděsila se a přibouchla dveře

Drtivá většina starých lidí už má bohužel za sebou nejednu nemilou zkušenost s podvodníky či jinými kriminálními živly. Stejně tak i paní Jarmila Hřebíčková ze Zlína. Před několika lety totiž na první zazvonění otevřela divnému muži.

„Lekla jsem se ho tak, že jsem hned přibouchla dveře,“ vyprávěla paní. Jenomže to pachatele neodradilo.

„Další půlhodinu na mě zkoušel zvonit. Choval se dost divně. Vyjel třeba výtahem o patro výš a pak pomalu sešel dolů. Anebo dělal, že jde pryč, za chvíli se vrátil a zase na mě zvonil. Nakonec odešel, ale měla jsem hrozný strach, že mě ani nenapadlo zavolat policii,“ vyprávěla nemilou zkušenost devětasedmdesátiletá paní.

Nakonec se z médií dozvěděla, že tento muž byl velmi nebezpečný násilník, kterého hledala policie. Ta ho také nakonec dopadla. Paní si pro jistotu nechala od zlínské městské policie namontovat bezpečnostní řetízek.

Když se po nějaké době přestěhovala do Domu s pečovatelskou službou ve Zlíně-Malenovicích, zažádala si o řetízek znovu.
Ji následovaly i její sousedky. Není tomu totiž tak dávno, co obyvatele tohoto domu vzali útokem energetici, kteří se je snažili donutit podepsat nevýhodné smlouvy.

„Bohužel, byla jsem mezi nimi také,“ konstatovala dvaaosmdesátiletá Marta Dostálková ze Zlína. Sama je prý teď daleko opatrnější v tom, koho si pustí do bytu. I ona však od minulého pátku může spát daleko klidněji. Má totiž na dveřích bezpečnostní řetízek.

Za poslední roky už tři loupežné vraždy

Ne jenom ten, ale i panoramatická kukátka, nálepky na dveřích s upozorněním nepouštět si nikoho do bytu, tísňová tlačítka pro případ nouze. To vše může starým lidem pomoci nenaletět podvodníkům. I policie se snaží vymýšlet pro staré lidi stále nové a nové preventivní programy, aby jim vštípila do hlav, že nemají nikomu cizímu důvěřovat.

Ve Zlínském kraji se za poslední roky staly hned tři loupežné vraždy. Předloni kvůli dvěma stům korunám zavraždila trojice mužů dvaaosmdesátiletého seniora z Mistřic na Uherskohradišťsku.

Loni ze stejných důvodů zemřela rukou devětatřicetiletého vraha osmdesátiletá žena z Uherského Ostrohu a ve stejný rok zabil vnuk svou babičku z Březůvek na Zlínsku. Všichni pachatelé už jsou za mřížemi, kde si odpykávají vysoké tresty.