Výběrové řízení na možného dodavatele stavby skončilo v polovině června. Hned po otevření obálek s nabídkami však bylo jasné, že stavět se prozatím nebude. Žádná ze tří přihlášených firem nesplnila zásadní požadavek, a to maximální předpokládanou cenu 170 milionů korun bez DPH.

„Nejnižší cena, kterou nám firmy nabídly, byla o čtyřicet osm procent vyšší než částka, kterou máme rozpočtově zajištěnou. Konkrétně to bylo 249 milionů bez DPH, což je pro nás neakceptovatelné číslo,“ řekl starosta Rožnova Radim Holiš.

Co se promítlo do zvýšených cen?

Takový skok oproti původním předpokladům představitelé radnice neočekávali. Podle Radima Holiše přenesly firmy do svých nabídek veškerá rizika nynější doby ovlivněné i pandemií koronaviru.

„Určitě se promítlo zvýšení eura, zdražení stavebního materiálu nebo uzavření hranic a tím i snížení počtu pracovních sil. Případně i riziko následující druhé vlny pandemie,“ je přesvědčený starosta Rožnova.

Hovězský splav na 28 km řeky Bečvy 23. června 2020 v 11.30. Zhruba 19 hodin předtím tu utonuli dva vodáci, které vtáhl proud pod splav. Lodní vak vytáhli hasiči druhý den před polednem.
Fatální chyba utonulých vodáků. Nasedli v Hovězí do lodě příliš blízko splavu

Boj o cenu nového kulturního centra přitom už vedení radnice svádělo několikrát, zatím tedy především s opozičními zastupiteli. Odhadovaná částka se také proto několikrát měnila. Zastupitelstvo se nejprve usneslo, že i s daní nesmí překročit 175 milionů. V projektové dokumentaci ale náklady nabobtnaly až na 224 milionů.

Vedení města za to od opozice sklidilo kritiku. Později se ale cenu podařilo osekat nejprve na 215 milionů a poté na aktuálně zastupitelstvem akceptovaných 203 milionů korun i s daní. Požadavek stavebních firem, který tuto sumu prakticky o polovinu překračuje a blíží se i s daní 300 milionům, ale vše staví do zcela nového světla.

Kdo bude za kulturu dávat peníze?

Například podle opoziční zastupitelky Markéty Blinkové už i odsouhlasených 203 milionů dělá z nového kulturního centra pro město o velikosti Rožnova velmi drahý projekt. I s ohledem na současnou ekonomickou situaci.

„Domnívám se, že řada lidí bude muset řešit své existenční problémy. Na to, aby dávali za kulturu spoustu peněz, pronajímali si sály na kongresy, na to asi myslet nebudou,“ říká Blinková.

Cenové nabídky potencionálních dodavatelů stavby blížící se ke třem stům milionům jí podle jejích slov vyrazily dech. „Čekám, že od vedení města zazní, jaký bude další postup a proč se žádná firma nepřiblížila projektované částce. Věřím, že se projeví zdravý rozum a že nedojde k žádnému novému zastropování maximální ceny. Bylo by to už potřetí,“ upozorňuje Markéta Blinková.

Nové centrum si město zaslouží, ale co další investice?

Město Rožnov si podle ní kulturní centrum zaslouží. „Ne však takové, které bude v budoucnu generovat velké provozní výdaje a omezí jiné zásadní investice do infrastruktury,“ zdůraznila Blinková.

Zmínila přitom například vodovod na Horních Pasekách, novou sportovní halu, pokračování cyklostezky či stavbu chybějícího chodníku v místní části Tylovice.

Memorandum za prodloužení Baťova kanálu na Hanou podepsali v úterý na tovačovském zámku hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jiří Zemánek, primátor Přerova Petr Měřínský, starostové Kojetína, Tovačova a řady dalších obcí
Baťův kanál až na Hanou? Kraje jsou pro, podepsaly memorandum

Rožnovská radnice od rozdělaného projektu ustoupit nehodlá. Z části jistě i kvůli padesátimilionové dotaci, kterou má na stavbu přislíbenou na pasivní standard budovy. Zřejmě už na podzim tak plánuje vyhlásit novou veřejnou zakázku.

„Dotaci máme potvrzenou do roku 2022, tudíž zatím máme dostatek času znovu vybrat vhodného zhotovitele a stavbu během 1,5 roku od vysoutěžení postavit,“ uvedl starosta Rožnova Radim Holiš.

Co má stavba nabídnout?

Nové kulturní centrum v Rožnově pod Radhoštěm je naplánováno jako vícepodlažní stavba o půdorysu 52 krát 40 metrů. Nabídne velký sál, vnitřní atrium a malý sál. K tomu foyer se zázemím pro návštěvníky a zázemí sálu, účinkujících a zaměstnanců.

„Během soutěže dodavatelé vznesli 176 dotazů. Bylo to hodně práce pro celý tým, zvládnout zodpovědět všechny dotazy dodavatelů, ale o to detailněji je teď upřesněná zadávací i projektová dokumentace,“ doplnila Dita Vávrová, vedoucí odboru investic.