Do tří kategorií se přihlásili chlapi, robky i děcka.

„Máme dobrý pocit především z mladých soutěžících, kteří nejen že zvládají klasickou kosu a séct umí, ale soutěží v kroji a celé to berou jako formu zábavy,“ netajil spokojenost s účastí Milan Mareček z pořádajícího Spolku pro zachování valašských tradic.

Nejkvalitněji, bez vysokého strniště, stylově, s připravenou kosou a bez nedosečených kousků osekl svůj vyměřený kus louky Martin Knebl z Ústí u Vsetína. Jen dva body za ním zůstal místní Antonín Macháček ml. a o další bod Petr Kovář, taktéž ze Semetína.

Mezi robkami zvládla nejlépe kosu Jaroslava Malučká před Miroslavou Macháčkovou, obě domácí. Na třetím místě skončila Jana Kovářová z Růžďky. Prvenství v kategorii děcka si odvezl Míša Uhřík do Jablůnky.

Sekáčům vyhrávali harmonikáři a na závěr se všichni vydováděli u cimbálové muziky. Ještě předtím se ale čtrnáct párů pokusilo co nejrychleji uřezat špalek pilou „dvoumužnou“, které Valaši říkali hrbaňa. Připravenou kládu přeřezala nejrychleji dvojice Petr Kovář a Martin Knebl.

„Ti chlapi to měli natrénované, nasadili a jeli. Třiceticentimetrový špalek zvládli pod půl minuty,“ uzavřel Milan Mareček.

Ilustrační foto
Rožnov podruhé ožije folklorním festivalem Ondrášova valaška
Sto osm bikerů, od žáků po veterány, se v sobotu 2. června 2018 vydalo na trať sedmého ročníku závodu horských kol Stavařská Spedos tisícovka, který stavební průmyslovka ve Valašském Meziříčí pořádá zároveň jako memoriál zdejšího učitele a výborného cykli
Bikeři měli v nohou tisíc „výškových“