„Zápis o výsledku voleb do zastupitelstva kraje byl vytištěn a podepsán v sobotu v 19 hodin," upřesnila s tím, že v případě senátních voleb bylo sečteno ještě dříve. Zpracování volebních výsledků ve Zlínském kraji tak probíhalo rychleji než při volbách do krajského zastupitelstva v roce 2012. „Minulý zápis o výsledku voleb do zastupitelstva kraje byl vytištěn v 19.51 hodin," připomněla Hana Hruboňová.

V průběhu sčítání se podle ní nevyskytly žádné potíže, které by proces jakkoli komplikovaly. „Komise, které si nemohly s něčím poradit, nás ihned kontaktovaly a měly od nás okamžitou podporu," zdůraznila Hruboňová.

Již krátce po uzavření volebních místností upozorňovala, že je možné, že sčítání bude trochu pomaleji postupovat na Kroměřížsku. „Je to dáno tím, že tamní okrskové komise sčítají dvoje hlasy, jednak do zastupitelstva kraje a také do Senátu," uvedla pro Deník v sobotu odpoledne. V tu dobu sama neočekávala, že nakonec sčítání proběhne tak rychle a bez komplikací.

„Nejslabší článek je vždy poslední okrsek," zmínila v sobotu s úsměvem. Již po 18. hodině bylo sečteno přes 99,50 % všech hlasů a číslo se dlouho nehýbalo. Jak se ukázalo, oním nejslabším článkem byly nakonec obec Lešná na Vsetínsku a jeden z okrsků v Rožnově pod Radhoštěm.

NĚKDO PROSTĚ MUSEL BÝT POSLEDNÍ

„Žádné potíže tam nebyly. Proces sčítání není jednoduchý, jak si mohou lidé představovat. Někdy, když komise zjistí nějaké nesrovnalosti či chybu, musejí začít sčítat úplně od začátku a znovu," vysvětlila Hana Hruboňová s tím, že velkou pozornost komisařů vyžaduje také kontrola preferenčních hlasů, tedy takzvané kroužkování na hlasovacích lístcích. „Někdo prostě musel být poslední," pousmála se.

Za pár desítek minut ale bylo i v posledních dvou okrscích sečteno. A výsledek volby přesně v 19:00 podepsán ředitelem krajského úřadu Vladimírem Kutým, pověřenou zaměstnankyní kraje zařazenou do krajského úřadu Radkou Štalmachovou a Hanou Hruboňovou z ČSÚ. (thy)