„Česká společnost ornitologická tuto akci kvůli nouzovému stavu letos nepořádá. Přišlo nám to líto, a proto jsme pozvali alespoň několik členů z našeho oddílu mladých ochránců přírody Falco s jejich rodiči, aby poznali běžné ptactvo s nejvýraznějším zpěvem,“ říká vedoucí ekocentra Miroslav Dvorský.

V nedalekém lesoparku natáhl odchytové sítě, v nichž uvázli čtyři kosi černí, sýkora modřinka a poprvé i strnad obecný. Některé ptáky ornitolog za přihlížení ostatních členů výpravy okroužkoval, děti je vzápětí vypustily do přírody.

„Během hodinové vycházky jsme zpozorovali nebo slyšeli rehka zahradního i domácího, žluvu hajní, sýkoru koňadru, špačky obecné, vrabce domácí i polní a červenku obecnou. V orobinci na rybníku hnízdí potápka malá,“ vyjmenovává jejich „úlovky“ Dvorský.

Zážitek pro děti

Pro Magdalenu Halaštovou představovali největší zážitek budníček menší, kterého takhle zblízka dosud nespatřila, a kosi polapení do sítě.

„Jeden kolem sebe hodně kloval, druhého jsem si mohla vypustit,“ líčí dvanáctiletá dívka. Její kamarádka Nikol Malíková poprvé slyšela hlas žluvy hajní.

„O ptáky se zajímám, učím se jejich názvy a snažím se je určovat podle hlasu nebo zpěvu,“ prozrazuje školačka, které se loni podařilo nahrát brhlíka lesního a ráda by zachytila také zpěv mlynaříka dlouhoocasého.

Rys. Ilustrační foto
V Javorníkách postřelili rysa Oldu, ten uhynul. Ochránci podají trestní oznámení
Hřiště. Ilustrační foto
Ve Vsetíně zřizují hřiště „přátelské k autistům“. Reagují na neshody mezi rodiči